FitnessLikopen poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego

Likopen poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego

Likopen - czerwony barwnik z pomidorów - normalizuje funkcje śródbłonka i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobami układu krążenia – donosi czasopismo „PLOS One”.

Likopen poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego
Źródło zdjęć: © 123RF

13.06.2014 | aktual.: 05.07.2018 15:20

Likopen - czerwony barwnik z pomidorów - normalizuje funkcje śródbłonka i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobami układu krążenia – donosi czasopismo „PLOS One”.

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge (Wielka Brytania) potwierdzają, że likopen – przeciwutleniający składnik pomidorów i innych czerwonych owoców – poprawia funkcjonowanie systemu krwionośnego u pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia zawału i wylewu.

Badacze tłumaczą też mechanizm działania likopenu argumentując, że reguluje on pracę śródbłonka – warstwy wyścielającej naczynia krwionośne oraz wpływa na rozszerzanie się żył, tętnic i naczyń włosowatych.

W celu zbadania oddziaływań zdrowotnych likopenu przeprowadzono na pacjentach z chorobami układu krążenia i zdrowych osobach podwójnie ślepy test (ani badani, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną, a kto placebo) z wykorzystaniem Aterononu – suplementu diety zawierającego 7mg likopenu. Funkcje naczyń krwionośnych sprawdzano za pomocą pomiaru przepływu krwi w przedramieniu.

Wszyscy pacjenci z chorobami układu krążenia w trakcie badania przyjmowali statyny – leki zmniejszające poziom cholesterolu. Jednak pomimo tego faktu, zaobserwowano u nich upośledzenie funkcji śródbłonka, czego nie stwierdzono u osób zdrowych. Jak podkreślają naukowcy, nieprawidłowe działanie śródbłonka stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju chorób serca.

Wyniki badania pokazały, że pacjenci z chorobami układu krążenia korzystali na doustnym przyjmowaniu likopenu. Naczynia krwionośne, które zazwyczaj kurczą się u takich osób, rozszerzały się o ponad połowę, a funkcje śródbłonka ulegały normalizacji. Nie stwierdzono jednak zmian ciśnienia krwi, sztywności tętnic, czy poziomu lipidów.

„Wykazaliśmy, że likopen poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobami układu krążenia. To wspiera przekonanie o konieczności stosowania zdrowej diety przez ludzi narażonych na choroby serca i wylewy. Codzienna konsumpcja pomidorów nie zastąpi innych rodzajów leczenia, ale może przynieść dodatkowe korzyści, gdy następuje równolegle z przyjmowaniem pozostałych leków” – mówi dr Joseph Cheriyan, jeden z badaczy.

Naukowcy podkreślają, że likopen przyswaja się najlepiej, gdy jest przyjmowany w formie przetworzonej, np. w postaci keczupu, koncentratu pomidorowego lub pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek.

(PAP),ooo/ ula/

Źródło artykułu:PAP
zdrowiepomidorylikopen
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)