Lód zbiera się w zamrażarce? Wystarczy raz przetrzeć
Nadmiar lodu w zamrażarce to duży problem – zabiera cenne miejsce na przechowywanie żywności. Jak się go skutecznie pozbyć bez konieczności skrobania? Istnieje jeden bardzo pomocny patent warty wypróbowania.
13.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:00
Osadzanie się lodu w zamrażarce to naturalny proces, co wcale nie sprawia, że jest mniej problematyczny. Gruba powłoka z czasem zaczyna blokować drzwi, uniemożliwiając ich zamknięcie. W takim przypadku najprawdopodobniej dojdzie do uszkodzenia uszczelki albo i całego urządzenia. Niedomknięte drzwiczki umożliwiają dostęp ciepła. Zmiany temperatury szkodzą zarówno zgromadzonym w zamrażalce produktom spożywczym, jak i niej samej. W jaki sposób możemy się przed tym chronić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak usunąć nadmiar lodu? Wypróbuj ten pomysłowy patent
Aby oczyścić sprzęt z lodu, musimy najpierw go opróżnić, a następnie zabezpieczyć podłogę przed potopem, który za moment nastąpi. Wystarczy rozłożyć na posadzce ręcznik, możemy mieć też pod ręką ścierkę lub rolkę papierowych ręczników – tak na wszelki wypadek. Następnie gotujemy wodę w garnku, po czym umieszczamy go w pobliżu zamrażalnika. Unosząca się nad nim para błyskawicznie roztopi nawet grubą warstwę lodu, a my się nie zmęczymy machając skrobaczkę. Wystarczy kilka chwil, aby oczyścić urządzenie.
Wymyj i zdezynfekuj komorę. Wystarczy woda z octem
Gdy już pozbędziemy się lodu, musimy oczyścić zamrażarkę z ewentualnych resztek jedzenia, które wysypały się np. z mieszanek mrożonych warzyw. Przygotujmy ciepłą wodę z dodatkiem płynu do naczyń i octu, a następnie dokładnie wyszorujmy całą komorę. Ocet doskonale dezynfekuje zamrażarkę, usuwając wszelkie bakterie i drobnoustroje, które mogły się tam dostać. Pomoże też usunąć nieprzyjemny zapach charakterystyczny dla lodówek, w których przecież przechowujemy bardzo różne produkty spożywcze.
Co zrobić, aby lód tak szybko nie powrócił? Jest na to trik
Na koniec warto posmarować komorę zamrażalnika cieniutką warstwą oleju. Dzięki temu lodowa pokrywa nie narośnie ponownie tak szybko. Aby chronić się przed lodem, nie otwierajmy zamrażarki zbyt często bez potrzeby. Nie wkładajmy tam również ciepłych dań, które nie zdążyły się wystudzić, bo nie tylko ponownie zarośnie lodową pokrywą, ale też może ulec trwałemu uszkodzeniu. Warto regularnie czyścić i opróżniać zamrażarkę ze starych lub niepotrzebnych produktów. Lepiej działa, gdy nie jest przepełniona.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!