Makaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste
Najszybszy obiad na świecie? Makaron. Na dodatek nigdy się nie znudzi. Najróżniejsze kształty, sosy, dodatki. Przygotowanie zajmie najwyżej 30 min. Jak jeszcze bardziej skrócić ten czas i ułatwić sobie pracę? Poznaj kilka prostych sztuczek.
Gotowanie na patelni
Zamiast czekać, aż woda zagotuje się w garnku, możesz wykorzystać patelnię. Sposób jest niezwykle prosty. Wsyp porcję makaronu, wlej trochę wody, dodaj sól. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Po ok. 8 minutach makaron będzie idealny. Na patelni możesz również przygotować ekspresowy sos. Dodaj do zagęszczonej wody odrobinę masła, posiekany czosnek, świeżo mielony pieprz i parmezan. Wymieszaj, podsmaż chwilę i podawaj. Prosto, ale bardzo smacznie.
Makaronowe muffinki
Zostało ci trochę ugotowanego spaghetti lub tagliatele z obiadu? Zrób makaronowe muffinki. Formę na babeczki posmaruj oliwą. Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym lub śmietanowym i włóż do zagłębień w blaszce. Do każdego gniazdka wbij jajko, posyp wierzch serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodają np. warzywa lub klopsiki zamiast jajka. Makaronowe muffinki sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, drugiego śniadania lub przystawki na imprezie.
Gotowanie w winie
Wino jako dodatek do sosu to żadne odkrycie. A co powiecie na to, by ugotować w winie makaron? Można wymieszać wodę pół na pół z czerwonym trunkiem, by podkręcić nieco smak spaghetti i zabarwić je na różowo. Jednak o wiele lepszy pomysłem jest ugotowanie makaronu tylko w winie. Nabierze głębokiej, purpurowej barwy. A smak? Nie do opisania. Lekko słodki, a jednocześnie gorzkawy z orzechową nutą. Winny makaron będzie się dobrze komponował z mięsno-grzybowym sosem. Palce lizać!
Danie jednogarnkowe
Jak przygotować jednogarnkowe danie z makaronem? Nic prostszego! Na patelni rozgrzej masło z oliwa, podsmaż posiekany czosnek z cebulką, wlej bulion i śmietankę, wrzuć suchy makaron, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż makaron wchłonie wilgoć. Pod koniec posyp parmezanem i wymieszaj. Smakowity makaron w śmietanowym sosie gotowy w 10 minut. Szybko i bez brudzenia naczyń. Możesz także wsypać porcję suchego penne do naczynia żaroodpornego, polać sosem pomidorowym z odrobiną wody i przykryć folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Pod koniec posyp wierzch mozzarellą.
Gnocchi z trzech składników
Wydaje ci się, że przygotowanie włoskich kopytek jest trudne? Nic bardziej mylnego! Wystarczą dosłownie 3 składniki. Upiecz słodkie ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce i wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Z masy uformuj wałeczek, pokrój go na ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę. Ostrożnie wkładaj kopytka do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem szałwiowym i serem pecorino.
*Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni *