Mandarynka - właściwości i zastosowanie. Ile kalorii ma mandarynka?
Mandarynka przez wielu uważane są za mniejszą i słodszą wersję pomarańczy, jednak ten wyjątkowy owoc jest skarbnicą wielu witamin i składników odżywczych, których mogą mu pozazdrościć pozostałe cytrusy. Jakie właściwości ma mandarynka i jaka jest jej kaloryczność?
Właściwości mandarynki
Mandarynki należą do grupy owoców cytrusowych i są blisko spokrewnione z pomarańczami i grejpfrutami, jednak wyróżniają się spośród nich składnikami odżywczymi i zawartością witamin.
Jako jedyne zawierają flawonoid nazywany nobiletyną, która pomaga w walce z otyłością, zapobiega cukrzycy, a także niektórym nowotworom. Mandarynki chronią również przed chorobami oczu, wykazują pozytywne działanie w walce z zakwaszeniem organizmu oraz pomagają osobom cierpiącym na schorzenia dróg moczowych.
Poza właściwościami leczniczymi mandarynki, dzięki naturalnym przeciwutleniaczom działa ona również pozytywnie na układ odpornościowy organizmu.
Dodatkowo ten wyjątkowy owoc poprawia kondycję skóry oraz spowalnia procesy starzenia takie jak na przykład siwienie włosów. Właściwości mandarynki wykazują też działanie dezynfekujące i regenerujące, co pomaga w leczeniu powierzchownych ran skóry poprzez stymulację i regenerację naskórka.
Mandarynka - kaloryczność, wartości odżywcze
Wartości odżywcze mandarynki idą także w parze z jej stosunkowo niską kalorycznością, która wynosi 53 kcal w 100 g owocu. Mandarynka jest bogata w witaminy A, B1, B6, C, a także w kwas foliowy czy takie składniki mineralne jak magnez, potas i wapń. Warto również wspomnieć, że mandarynki są jednymi z najbogatszych w witaminę A cytrusów i przegrywają pod tym względem tylko z grejpfrutami.
Mandarynki są polecane osobom na diecie odchudzającej, ponieważ jeden owoc zawiera jedynie 35 kcal i w ponad 85 proc. składa się z wody. Owoce te stymulują procesy trawienne i pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, dlatego też polecane są zarówno osobom szukającym sposobu na skuteczne odchudzanie, jak i chcącym utrzymać swój organizm w dobrej kondycji.
Dodatkowo mandarynki mają niski indeks glikemiczny wynoszący 30, tak więc osoby cierpiące na cukrzycę nie muszą się obawiać ich spożywania, jednak powinno się oczywiście zachować zdrowy umiar.
Zastosowanie mandarynki
Mandarynki, pomimo swoich niepozornych rozmiarów, mają szeroki wachlarz zastosowań zarówno w kwestii zdrowia i urody, jak i spożywczej. Można je oczywiście jeść na surowo lub wykorzystać do stworzenia przetworów, takich jak soki, dżemy czy konfitury. Mandarynki stosowane są jednak nie tylko do słodkich potraw, ale również do wytrawnych dań takich jak zupy czy potrawy mięsne.
Sok z mandarynek może posłużyć jako maska do włosów. Witaminy w mandarynce mają dobroczynny wpływ na kondycję i zdrowie włosów, a taki zabieg sprawi, że nabiorą one blasku i pełniejszego wyglądu. Owoc ten jest także składnikiem licznych produktów kosmetycznych, a wiele osób docenia również jego przyjemny i orzeźwiający zapach.