Minestrone. Jak zrobić włoską zupę zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler?

Minestrone to włoska zupa pełna przepysznych warzyw, np. cukinii, marchewki, zielonego groszku czy szpinaku. Może być serwowana na wiele różnych sposobów, dlatego też przypadnie do gustu praktycznie wszystkim. Kluczem do sukcesu w przypadku minestrone jest ugotowanie warzyw al dente – w tym tkwi cały sekret wyśmienitego smaku.

zupa minestroneMinestrone zachwyca smakiem i zapachem.
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa minestrone nie ma jednego konkretnego przepisu, dlatego też za każdym razem zachwyca swoim nieoczywistym smakiem. Wie o tym doskonale Magda Gessler, która słynie z popularyzowania specjałów z całego świata. Przygotowanie dania zgodnie ze wskazówkami restauratorki nie jest trudne.

Minestrone – co będzie potrzebne?

Chcąc zapewnić doskonały smak włoskiej potrawy, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na warzywa, które mają bezpośredni wpływ na jakość minestrone. Jeśli nie masz pomysłu na jednogarnkowe danie, wypróbuj przepisu Magdy Gessler na niezwykły rarytas.

Składniki:

  • 25 dag fasolki szparagowej;
  • 25 dag cukinii;
  • 3 pomidory;
  • 2 marchewki;
  • 1,5 litra bulionu z warzyw;
  • cebula;
  • puszka zielonego groszku;
  • sól i pieprz;
  • bazylia;
  • tymianek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki startego parmezanu.

Zobacz także:

Minestrone – przepis krok po kroku

Na początek przygotuj wszystkie warzywa. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie oczyść i obierz. Marchewkę pokrój w słupki, cukinię w plasterki, a pomidory sparz i pokrój na większe kawałki. Posiekaj drobno cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek.

Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek razem z cebulą. Potem po kolei dodawaj marchewkę i fasolkę. Po kilku minutach duszenia wlej bulion i ponownie podduś. Następnie wrzuć cukinię z pomidorami, a na koniec groszek. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Zupa minestrone najlepiej smakuje ze startym parmezanem na wierzchu.

Opcjonalnie można podawać zupę minestrone także z makaronem, ryżem albo z grzankami.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie
Przeżyła śmierć kliniczną. Mówi, co widziała "po tamtej stronie"
Przeżyła śmierć kliniczną. Mówi, co widziała "po tamtej stronie"
Stulatkowie piją regularnie. To recepta na długowieczność
Stulatkowie piją regularnie. To recepta na długowieczność
Już planuje święta. Mówi, co będą robić z Kurzajewskim
Już planuje święta. Mówi, co będą robić z Kurzajewskim
Stanęła w opiętej sukni z koronek. Sokołowska wygląda obłędnie
Stanęła w opiętej sukni z koronek. Sokołowska wygląda obłędnie
Czujesz taki zapach w domu? To znak, że pluskiew są tysiące
Czujesz taki zapach w domu? To znak, że pluskiew są tysiące
"Mam ADD". Mówi, z czym się zmaga na co dzień
"Mam ADD". Mówi, z czym się zmaga na co dzień
Doszło do "sprzeczki". "A tobie pracę w telewizji kto załatwił?"
Doszło do "sprzeczki". "A tobie pracę w telewizji kto załatwił?"
Trenuje do finału "TzG". Mówi o atmosferze po wpisie Rogacewicza
Trenuje do finału "TzG". Mówi o atmosferze po wpisie Rogacewicza
Po kawie biegiem do WC? Lekarz mówi, co to oznacza
Po kawie biegiem do WC? Lekarz mówi, co to oznacza
Miała 14 lat, gdy kazał jej się rozebrać. "Byłam pod wpływem alkoholu"
Miała 14 lat, gdy kazał jej się rozebrać. "Byłam pod wpływem alkoholu"
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś