Można jeść produkty, na których usiadła mucha? Ich umycie może nie wystarczyć
Muchy do kuchni wabi zapach cukrów i białek, których potrzebują, by przetrwać. Jednak zanim przysiądą na kanapce czy kawałku jabłka, odwiedzają miejsca znacznie mniej apetyczne, takie jak kontenery na śmieci, gnijące odpady czy odchody zwierząt. Dlatego trzeba uważać, gdyż mogą być nośnikami groźnych patogenów.
Muchy przenoszą groźne patogeny
Badania opublikowane w czasopiśmie "Scientific Reports" wykazały, że muchy domowe mogą przenosić nawet ponad 100 różnych patogenów, w tym bakterie, wirusy i pasożyty. Naukowcy z Penn State University przeanalizowali mikrobiom ciała tych owadów i odkryli obecność groźnych bakterii, takich jak:
- Escherichia coli – mogąca wywoływać ciężkie biegunki i zakażenia układu moczowego,
- Salmonella enterica – odpowiedzialna za salmonellozę,
- Staphylococcus aureus – znany jako gronkowiec złocisty, którego toksyny są odporne na wysoką temperaturę,
- Bacillus cereus – często wywołujący zatrucia pokarmowe po spożyciu skażonego ryżu lub mięsa.
Te groźne patogeny nie muszą być przenoszone tylko na odnóżach. Muchy "wymiotują" na jedzenie enzymami trawiennymi, by je rozpuścić i łatwiej przyswoić. W ten sposób pozostawiają na powierzchni produktów biologicznie aktywne substancje, a czasem nawet odchody, których nie da się całkowicie zmyć wodą, zwłaszcza z porowatych powierzchni. Jest to nie tylko obrzydliwe, ale i niebezpieczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Natrętne muchy. Jak się ich pozbyć z mieszkania?
Każda styczność muchy z jedzeniem oznacza konieczność jego wyrzucenia?
W codziennym życiu trudno uniknąć kontaktu żywności z owadami zwłaszcza latem. Czy to oznacza, że każde lądowanie muchy oznacza konieczność wyrzucenia jedzenia?Według mikrobiologów krótkie przysiady muchy na powierzchni jedzenia, zwłaszcza na suchych produktach, rzadko prowadzą do zakażenia. Problem zaczyna się wtedy, gdy owad spędza na pożywieniu więcej czasu. Okazuje się, że wystarczy zaledwie kilka minut, by przeniósł patogeny lub zanieczyścił je swoimi wydzielinami.
Im dłużej mucha siedzi na jedzeniu, tym większe prawdopodobieństwo przeniesienia tych patogenów. Wtedy lepiej je wyrzucić.
Warto też wiedzieć, że niektóre bakterie, jak np. gronkowiec złocisty, wytwarzają toksyczne substancje odporne na gotowanie. Oznacza to, że podgrzanie jedzenia w mikrofalówce czy na patelni może nie wystarczyć, by usunąć zagrożenie.
Czytaj też: Połóż na parapecie. Muchy nawet się nie zbliżą
Jak się chronić przed patogenami przenoszonymi przez muchy?
Kluczowe zasady to:
- przechowywanie jedzenia pod przykryciem, zwłaszcza na zewnątrz,
- częste przecieranie blatów i stoły – resztki i brud przyciągają owady,
- szybkie usuwanie śmieci i resztek jedzenia,
- używanie moskitier lub siatek w oknach i drzwiach.
Jeśli masz podejrzenia, że mucha spędziła więcej czasu na posiłku, lepiej nie ryzykować, w przypadku dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością nawet niewielka dawka patogenów może wywołać poważne objawy.
W takich przypadkach lepiej dmuchać na zimne i jedzenie wyrzucić, bo zwykłe opłukanie pod bieżącą wodą może usunąć tylko część drobnoustrojów. Często za mało, by było to bezpieczne.
Czytaj też: Wysyp na dno kosza. Muchy przestaną się zlatywać
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!