Osoby z zagranicy na pewno słyszały o pierogach, żurku czy bigosie. Te dania stały się kulinarną wizytówką Polski. Niedawno miłośnicy jedzenia z całego świata dowiedzieli się o jeszcze jednym produkcie z naszego kraju. Wszystko za sprawą rankingu przygotowanego przez Taste Atlas. Eksperci opublikowali listę "najgorszych wyrobów mięsnych świata", a na pierwszym miejscu znalazł się specjał z Polski.
Najgorszy produkt mięsny
W rankingu przedstawiono 79 najgorzej ocenianych wyrobów mięsnych. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się polski rarytas, który otrzymał notę 2,4 - salceson. Wyrób podrobowy przyrządzany najczęściej z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, krwi, skórek i okrawków mięsa okazał się najniżej ocenianym produktem mięsnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na golonkę. Będzie mniej kaloryczna i nadal bardzo smaczna
Ranking najgorszych produktów mięsnych - Polska wymieniona dwukrotnie
Oprócz salcesonu, na 67. miejscu listy pojawił się również boczek. Najwidoczniej uwielbiany w Polsce przysmak, nie znalazł uznania wśród międzynarodowych ekspertów kulinarnych. Na podium, obok salcesonu, nalazło się również salami liptowskie (Słowacja) oraz charakterystyczna dla stanu Wirginia - szynka Smithfield (USA).
Na kolejnych miejscach wyróżniono wieprzowy wyrób z Niemiec, czyli Sülzwurst oraz chorwacką tlačenicę, w którym głowizną wieprzową wypełnia się świński żołądek. Szóste miejsce przypadło francuskiej kiełbasie Andouille de Guéme, a siódme - węgierskiej galarecie mięsnej Disznósajt. Na ósmej pozycji ponownie pojawiła się pozycja z Niemiec - Halberstädter Würstchen. Zestawienie dziesięciu najgorzej ocenianych wyrobów mięsnych zamykają kolejne niemieckie produkty: Thüringer Leberwurst i Teewursta.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl