Najgorszy dodatek do kawy. Zgroza, co kryje się w środku
Nie ma nic lepszego niż aromatyczna kawa z rana. Musimy jednak uważać, co do niej wsypujemy, bo nie każdy dodatek służy zdrowiu. Pewien zamiennik mleka jest szczególnie szkodliwy, dlatego lepiej całkowicie z niego zrezygnować.
Czarna czy z mlekiem? Wiele osób nie potrafi sobie wybrazić poranku bez kawy. Ten napój skutecznie stawia na nogi, pozwalając dobrze zacząć dzień. Ważne, aby był nie tylko aromatyczny, ale i zdrowy. Uważajmy, co dodajemy do kawy. Być może nieświadomie wybieramy produkty, które mogą być bardzo szkodliwe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców
Nie każdy lubi czarną. Czym zabielić kawę?
Pobudza i dodaje energii. Nie tylko rano, bo również krótka przerwa na kawę w ciągu dnia pomaga rozjaśnić umysł, poprawić humor czy złapać chwilę oddechu w czasie pracy. To idealny dodatek do słodkich przekąsek oraz plotek w gronie znajomych. Niektórzy nie są wręcz w stanie wyobrazić sobie życia bez tego pysznego naparu.
Kawę można parzyć i pić na wiele sposobów. Niektórzy najwyżej cenią sobie espresso, czyli szybki zastrzyk czystej, czarnej energii, podczas gdy inni z picia kawy czynią prawdziwy rytuał. Nie każdy lubi też mocną, dlatego dostaniemy ją w łagodniejszej postaci, jak np. americano (espresso z dodatkiem wody), latte (czyli swojska kawka z mlekiem) czy cappuccino (z dodatkiem spienionego mleka i kakao).
Tego dodatku unikaj. Kiepski skład
Wybór dodatków do tego naparu jest bardzo szeroki. Możemy postawić na mleko tradycyjne lub roślinne, doprawić do smaku cukrem lub syropami, które są dostępne w całym wachlarzu smaków. Wśród fanów kawy z pewnością znajdują się też zwolennicy śmietanki w proszku.
Kiedyś była zdecydowanie bardziej popularna niż obecnie, a teraz słusznie odchodzi do lamusa. Nie jest to bowiem dobry wybór. "Śmietanka" nie tylko nie poprawia smaku, ale w dodatku niekorzystnie wpływa na zdrowie. Jej skład do czysta groza. Czasami nie zawiera mleka w proszku, tylko pewien rodzaj zagęszczającego białka.
Śmietanka do kawy to sama chemia. Unikajmy jej
Zabielacz w proszku często nie zawiera w składzie niczego wartościowego, żadnych wartości odżywczych, witamin czy minerałów. Pojawia się za to cukier, syrop glukozowy, barwniki i sztuczne aromaty, jak również substancje konserwujące czy przeciwzbrylające. Najgorsze są jednak utwardzone tłuszcze roślinne, w tym bardzo często olej palmowy. Nie jest to zdrowa opcja, w dodatku zbędna.
Długotrwałe stosowanie niektórych zabielaczy może prowadzić do nadwagi oraz wpływać negatywnie na układ trawienny, powodując bóle brzucha i wzdęcia. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i nie jest korzystne dla pracy układu krążenia.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!