Może wyprzeć karpia z wigilijnego stołu. Ma o wiele mniej ości

Delikatna w smaku, nie ma za dużo ości, a do tego zawiera wiele cennych składników odżywczych. "Ryba słońca", bo tak jak jest nazywana dorada królewska, może być świetnym wyborem na wigilijną kolację. Spróbuj raz, a będziesz kupować co roku.

Dorada to świetny wybór na święta
Dorada to świetny wybór na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.12.2024 | aktual.: 11.12.2024 13:27

Wybrane gatunki ryb posiadają wiele cennych witamin i minerałów, dlatego warto je umieścić w swoim jadłospisie. Przygotowywane z nich dania stanowią ważną część wigilijnego menu. Jeżeli nie przepadamy za karpiem, to właśnie dorada królewska może być świetnym wyborem. Rybę tę warto na stałe umieścić w swoim jadłospisie. Seniorzy powinni po nią sięgać raz w tygodniu. Z jakich powodów?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Bomba witaminowa" wśród ryb

Naturalnym środowiskiem dorady królewskiej, czyli "ryby słońca", jest basen Morza Śródziemnego. Wśród wielu składników odżywczych, które w sobie zawiera, warto zwrócić uwagę na kilka z nich.

Po pierwsze, dorada jest źródłem cennych kwasów omega-3, które są niezwykle ważne dla naszego mózgu oraz serca. Kwasy te, jeżeli spożywamy je regularnie, obniżają ryzyko pojawienia się chorób serca czy miażdżycy. Poprawiają też funkcje poznawcze, dlatego na ten gatunek ryb uwagę powinny zwrócić osoby starsze.

Kolejną zaletą "ryby słońca" jest wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym B12, zapobiegającej anemii i wspierającej układ nerwowy, a także produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Inne cenne składniki dorady to m.in. magnez oraz fosfor, które pozytywnie wpływają na mięśnie i kości. Trzeba też wiedzieć o selenie, czyli pierwiastku, który jest cennym antyoksydantem, pomagającym w przypadku obniżonego nastroju.

"Ryba słońca" będzie dobrym wyborem dla osób starszych też z innego powodu - zawiera bowiem mniej ości, które mogą być problematyczne.

Goście zjedzą ze smakiem. Prosty i smaczny przepis

Kup dwie dorady królewskie, dwie cytryny, przygotuj cztery ząbki czosnku, cztery łyżki oliwy z oliwek, świeże gałązki tymianku oraz rozmarynu, sól morską oraz pieprz, najlepiej świeżo zmielony.

Przygotowanie

Oczyść rybę, a następnie natrzyj ją oliwą, pieprzem oraz solą. Do jej wnętrza włóż pokrojoną w plasterki cytrynę, rozgniecione wcześniej ząbki czosnku oraz zioła. Następnie ułóż rybę na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż skórka stanie się złocista. Dorada będzie świetnie się komponować z pieczonymi ziemniakami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
zdrowiedietaryby

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)