Wszyscy dodają to do rosołu. Staje się szkodliwy

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków / zdjęcie poglądowe
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków / zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | abrada

19.05.2024 14:36, aktual.: 19.05.2024 15:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Choć dodajemy do niego mnóstwo warzyw, okazuje się, że jedno z nich może nam zaszkodzić. - Razem z nim przechodzą do potrawy toksyczne związki - ostrzegł dietetyk.

Większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Stworzony na bazie wielu warzyw, mięsa i przypraw, wydaje się być zdrowym rozwiązaniem. I takim będzie, o ile nie dodamy do niego jednego warzywa, które może wywołać odwrotny efekt od zamierzonego.

Nie dodawaj tego do rosołu

Marchew, korzeń pietruszki, seler i mięso stanowią podstawę rosołu. Wiele osób, oprócz nich, dodaje jednak także opalaną cebulę, dzięki której bulion zyskuje nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie. Czy to na pewno dobre rozwiązanie? Okazuje się, że niestety, ale nie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Opalana cebula to popularny, aczkolwiek szkodliwy dla zdrowia składnik rosołu. Baszar El-Helou, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego powiedział w rozmowie z portalem poradnikzdrowie.pl:

- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jednym z rozwiązań jest więc usunięcie przypalonych części, czyli tych które zawierają najwięcej toksyn. Innym, dokładne umycie cebuli i wrzucenie jej razem z łupiną do rosołu.

Które mięso dodać do rosołu?

To pytanie bardzo często pojawia się w głowach wielu gospodyń i gospodarzy. Magda Gessler zdradziła jednak w wywiadzie dla Wirtualnej Polski, że najgorszym rodzajem miejsca dodawanym do rosołu jest kura, a najlepszym kaczka i wołowina. Poradziła także, aby mięso dodawać z kością, która podbije smak bulionu i wydobędzie esencję.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - powiedziała.
© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (27)
Zobacz także