Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!

Boisz się jeść kiwi ze skórą? Niepotrzebnie! Skórka kiwi jest całkowicie jadalna, a dodatkowo zawiera wiele wartościowych substancji odżywczych.

Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!
Źródło zdjęć: © Getty Images | BSIP
Aleksandra Lewandowska

Większość osób obiera ten owoc i bez zastanowienia wyrzuca skórkę, nie zdając sobie sprawy, że jest ona nie tylko w pełni jadalna, ale i naprawdę zdrowa. Dzięki niej dostarczymy organizmowi dodatkowych wartości odżywczych i cennych składników.

Dlaczego warto jeść kiwi ze skórką?

Skórka kiwi nie wygląda zbyt zachęcająco, to fakt. Jest "włochata" i twarda, ale pod nią znajduje się najwięcej witaminy C i antyoksydantów, które wzmacniają odporność i opóźniają starzenie. Dostarcza organizmowi dużej ilości błonnika, który ma pozytywny wpływ na codzienną pracę jelit.

By się do niej przekonać, należy pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie wymyć owoc. Można również wyszorować go szczoteczką, dzięki czemu usuniemy włoski z jego powierzchni. W sklepach najlepiej jest wybierać gładkie owoce z cienką skórką. Jeśli jednak nie możesz się do tego przekonać, użyj kiwi w całości do koktajlu bądź smoothie. Wówczas skórka nie będzie w ogóle wyczuwalna, a dostarczy odpowiednie składniki.

Co najlepiej jeść ze skórką?

Jak się okazuje, większość owoców, posiadających cienką skórkę, można jeść razem z nią. Wyjątkiem jest jedynie mango. Dodatkowo dietetycy rekomendują, aby skórkę np. z cytrusów: pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów, wykorzystywać jako dodatek do deserów. Przykładem może być domowa czekolada z dodatkiem startej skórki z pomarańczy.

Według badań jedną z najbardziej wartościowych skórek owoców jest skórka jabłka. Ma właściwości redukujące zły cholesterol i inne tłuszcze we krwi, obniżając w ten sposób ryzyko chorób serca, otyłości i cukrzycy. Jest także świetną odżywką dla mięśni, dzięki czemu zapobiega ich zanikaniu.

Innym przykładem są migdały, których skórka zawiera istotne flawonoidy. W połączeniu z witaminą E, obecną w miąższu orzechów, skutecznie obniżają one poziom cholesterolu.

Pestki brzoskwini. Sprawdź, co zawierają i czy można je bezpiecznie jeść

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Przyjaźnił się z Krawczykiem. "Często to Ewa odbierała telefony"
Przyjaźnił się z Krawczykiem. "Często to Ewa odbierała telefony"
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Uciekła z Krymu, dziś zmienia Warszawę. "To miasto mnie ukształtowało"
Uciekła z Krymu, dziś zmienia Warszawę. "To miasto mnie ukształtowało"
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów