GotowaniePrzepisyObierasz kiwi ze skórki? To błąd!

Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!

Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!
Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!
Źródło zdjęć: © Getty Images | BSIP
Aleksandra Lewandowska
15.07.2021 11:18

Boisz się jeść kiwi ze skórą? Niepotrzebnie! Skórka kiwi jest całkowicie jadalna, a dodatkowo zawiera wiele wartościowych substancji odżywczych.

Większość osób obiera ten owoc i bez zastanowienia wyrzuca skórkę, nie zdając sobie sprawy, że jest ona nie tylko w pełni jadalna, ale i naprawdę zdrowa. Dzięki niej dostarczymy organizmowi dodatkowych wartości odżywczych i cennych składników.

Dlaczego warto jeść kiwi ze skórką?

Skórka kiwi nie wygląda zbyt zachęcająco, to fakt. Jest "włochata" i twarda, ale pod nią znajduje się najwięcej witaminy C i antyoksydantów, które wzmacniają odporność i opóźniają starzenie. Dostarcza organizmowi dużej ilości błonnika, który ma pozytywny wpływ na codzienną pracę jelit.

By się do niej przekonać, należy pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie wymyć owoc. Można również wyszorować go szczoteczką, dzięki czemu usuniemy włoski z jego powierzchni. W sklepach najlepiej jest wybierać gładkie owoce z cienką skórką. Jeśli jednak nie możesz się do tego przekonać, użyj kiwi w całości do koktajlu bądź smoothie. Wówczas skórka nie będzie w ogóle wyczuwalna, a dostarczy odpowiednie składniki.

Co najlepiej jeść ze skórką?

Jak się okazuje, większość owoców, posiadających cienką skórkę, można jeść razem z nią. Wyjątkiem jest jedynie mango. Dodatkowo dietetycy rekomendują, aby skórkę np. z cytrusów: pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów, wykorzystywać jako dodatek do deserów. Przykładem może być domowa czekolada z dodatkiem startej skórki z pomarańczy.

Według badań jedną z najbardziej wartościowych skórek owoców jest skórka jabłka. Ma właściwości redukujące zły cholesterol i inne tłuszcze we krwi, obniżając w ten sposób ryzyko chorób serca, otyłości i cukrzycy. Jest także świetną odżywką dla mięśni, dzięki czemu zapobiega ich zanikaniu.

Innym przykładem są migdały, których skórka zawiera istotne flawonoidy. W połączeniu z witaminą E, obecną w miąższu orzechów, skutecznie obniżają one poziom cholesterolu.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także