Trwa ładowanie...

Olejek różany i woda różana - właściwości i działanie

Olejek różany to naturalny produkt, który można stosować w aromaterapii, masażu lub jako składnik innych kosmetyków. Podobnie jest w przypadku wody różanej, która coraz częściej stosowana jest zarówno w domu, jak i profesjonalnych gabinetach kosmetologicznych.
Share
Olejek różany i woda różana to niezwykle popularne składniki domowych kosmetyków.
Olejek różany i woda różana to niezwykle popularne składniki domowych kosmetyków. Źródło: Shutterstock.com
d4fxh5d

Olejek różany - właściwości

Olejek różany wytwarzany jest w procesie destylacji. Jego głównym składnikiem są związki alkoholowe, a dzięki charakterystycznemu zapachowi pozytywnie wpływa na psychikę i dobre samopoczucie. Ze względu na swoje właściwości jest stosowany w aromaterapii, gdzie łagodzi skutki stresu, poprawia nastrój, relaksuje oraz zmniejsza napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie. Ponadto olejek różany jest najmniej alergicznym olejkiem eterycznym na świecie, dlatego wykorzystywany jest w kosmetykach hipoalergicznych.

Olejek różany - wpływ na zdrowie i urodę

Olejek różany ma również właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Działa kojąco na skórę wrażliwą, a zniszczoną wierzchnią warstwę nawilża. Olejek różany wpływa pozytywnie również na powiększone naczynia krwionośne, wzmacniając je i zmniejszając zaczerwienienia. Na koniec warto przypomnieć, że olejek różany stosowany jest również w łagodzeniu bólu spowodowanego miesiączką, a najefektywniejszą formą podania substancji jest masaż okolic brzucha za pomocą dłoni nawilżonych kilkoma kroplami olejku.

d4fxh5d

Nie szukaj dalej. Sprawdź olejki do kąpieli i oliwki na WP radarOkazji.

Olejek różany – przepis na domową aromaterapię

Aby mieć piękny zapach olejku różanego w powietrzu, umieść go w kominku. We wnętrzu kominka umieszczamy małą świecę, która spali i uwolni zapach. Olejek różany jest również składnikiem wielu domowych kosmetyków, bez obaw można włączyć go do składu domowego kremu nawilżającego, balsamu do ust, olejku do włosów, czy szamponu.

d4fxh5d

Woda różana – właściwości

Woda różana zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Substancja znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości nawilżających, ale istnieje również wiele innych możliwości jej zastosowania. Różaną wodę można m.in. pić oraz stosować w kuchni np. podczas przygotowania deseru. Woda różana jest hydrolatem, czyli odmianą wody uzyskanej bezpośrednio z kwiatów. Przekłada się to na kosmetyczne właściwości, które znane były kobietom już w starożytności. Do dzisiaj m.in. w krajach arabskich woda różana wykorzystywana jest do oczyszczania twarzy, mycia włosów i przygotowywania posiłków.

Woda różana – działanie

Woda różana ma pH zbliżone do naturalnego pH skóry (jak każdy naturalny hydrolat) i jest bogata w bioflawonoidy (substancje nadające roślinie kolor), m.in. kwercynę. To właśnie bioflawonoidy nadają wodzie różanej właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki. Dzięki zawartości beta-karotenu woda różana ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i łagodzące, a zawarte w niej witaminy grupy B minimalizują napięcie i keratynizację skóry. Ponieważ woda różana działa łagodząco, polecana jest również osobom z trądzikową cerą. Produkt z jej udziałem w składzie może stanowić uzupełnienie terapii trądziku.

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować wodę różaną.

d4fxh5d

Podziel się opinią

Share
d4fxh5d
d4fxh5d