Oto pogromcy tłuszczów!
Tłuszcz w niewielkiej ilości jest niezbędny do naszego życia. Zazwyczaj zjadamy go jednak więcej, niż potrzebuje nasz organizm, co sprawia, że tyjemy. Jak uporać się z nadmiarem tłuszczu? Zadbaj, aby twoja dieta była bogata w termogeniki - produkty i substancje, które przyśpieszą spalanie tłuszczów.
27.09.2011 | aktual.: 23.03.2013 20:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tłuszcz w niewielkiej ilości jest niezbędny do naszego życia. Zazwyczaj zjadamy go jednak więcej, niż potrzebuje nasz organizm, co sprawia, że tyjemy. Jak uporać się z nadmiarem tłuszczu? Zadbaj, aby twoja dieta była bogata w termogeniki - produkty i substancje, które przyśpieszą spalanie tłuszczów. Naturalne termogeniki to pokarmy, które przyspieszają metabolizm lub nasz organizm do ich strawienia musi zużyć więcej energii niż same zawierają.
Lista produktów termogenicznych jest długa i zróżnicowana. Na pewno każda z nas znajdzie dla siebie coś, co pomoże walczyć ze zbędnymi kaloriami.
Błonnik
Jeśli chcesz schudnąć, nie może go zabraknąć w twoim jadłospisie. Dzięki błonnikowi część tłuszczu zostaje od razu usunięta z organizmu. Na dodatek błonnik pęcznieje w żołądku, przez co jesz mniej i dłużej czujesz się syta. Codzienna porcja to 30 g błonnika. Znajdziesz go m.in. w otrębach, pełnych ziarnach zbóż, razowym pieczywie, warzywach, suszonych owocach i orzechach. Zamiast soków, staraj się zjadać całe owoce i warzywa. Makaron, ryż i białe pieczywo zastąp produktami pełnoziarnistymi. Uwaga! Jeśli wcześniej nie jadłaś go wystarczająco dużo, zacznij od warzyw gotowanych.
Czerwona herbata
Nie bez powodu nazywana jest „zabójcą tłuszczu”. Swoje właściwości zawdzięcza procesowi częściowej fermentacji. Herbata ta ma specyficzny, ziemisty smak, który nie każdemu może odpowiadać, ale rekompensują go właściwości zdrowotne. Czerwona herbata reguluje pracę układu trawiennego i pomaga walczyć z nadwagą. Badania wykazały, że 88 proc. osób z dużą nadwagą, które piły regularnie 3-5 filiżanek tego napoju, traciły w ciągu miesiąca 3-10 kg przy normalnym sposobie odżywiania, a spadek wagi był długotrwały. Najlepiej spożywać ją pół godziny po posiłku.
Wapń
Dieta bogata w wapń sprawia, że tłuszcz z pożywienia zamiast się odkładać, zostaje szybko spalany. Wapń zmniejsza bowiem aktywność enzymów odpowiedzialnych za gromadzenie tłuszczu. Znajdziesz go m. in. w chudym nabiale, rybach, konserwach rybnych (sardynki, łosoś, szprotki), warzywach liściastych i strączkowych, jajach, migdałach, nasionach sezamu i słonecznika.
POLECAMY: * Jak wrócić do formy po porodzie?*
Imbir
Pierwsze wzmianki o leczniczym działaniu imbiru pojawiły się w chińskiej księdze medycznej 2700 lat temu. Swoją nienaganną figurę wywarowi z kłącza imbiru zawdzięcza podobno Angelina Jolie. Imbir obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Jest naturalnym termogenikiem, czyli powoduje podwyższenie metabolizmu, zwiększenie wydatków energetycznych oraz przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej.
Pieprz Cayenne
Naturalnym termogenikiem jest tez pieprz kajeński. W jego składzie występuje kapsaicyna, która jest silnym antyoksydantem, a przy tym poprzez wzmożone utlenianie tłuszczów zwiększa wydatki energetyczne.
Cytrusy
Cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki nie tylko są źródłem witaminy C, ale także ułatwiają spalanie tłuszczów. Witamina C stymuluje produkcję L-karnityny, która spełnia funkcje transportowe tłuszczu i sprawia, że zamiast odkładać się w komórkach, jest on zamieniany na energię. Grejpfruty powodują przyspieszenie procesów trawiennych, a także zapobiegają utlenianiu się złej frakcji cholesterolu. Zacznij dzień od szklanki wody z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Używaj soku z cytryny do sałatkowych sosów, a także skrapiaj ryby i dania mięsne.
Olej lniany
Zawiera kwas linolowy, który przyśpiesza rozpad komórek tłuszczowych. W wyniku jego działania nasz organizm przestaje magazynować tłuszcz z potraw. Olej lniany powinnaś jeść na surowo, np. skrapiając nim sałatki.
mpi/(kg)
POLECAMY: * Jak wrócić do formy po porodzie?*