Owoce i warzywa, które ułatwiają odchudzanie
Kolejne ciekawe odkrycie z dziedziny dietetyki. Amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że część warzyw i owoców ma wyjątkowe właściwości odchudzające, a wprowadzenie ich do codziennego menu powoduje utratę masy ciała. Zobaczmy, które rośliny pomagają osiągnąć szczupłą talię.
Kolejne ciekawe odkrycie z dziedziny dietetyki. Amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że część warzyw i owoców ma wyjątkowe właściwości odchudzające, a wprowadzenie ich do codziennego menu powoduje utratę masy ciała. Zobaczmy, które rośliny pomagają osiągnąć szczupłą talię.
Wszystkie warzywa i owoce są zdrowe, ponieważ dostarczają witamin oraz innych cennych składników odżywczych. Nie wszystkie jednak pomagają nam utrzymać smukłą sylwetkę. Naukowcy z Harvardu zauważyli, że część pokarmów roślinnych przyspiesza przyrost masy ciała, podczas gdy inne powodują jej spadek, nawet wtedy, gdy nie ograniczamy ilościowego spożycia owych roślin. To dobra wiadomość dla wszystkich tych, których zmorą na diecie jest ciągłe uczucie głodu. Spożywając którąś z trzynastu roślin podanych na liście sporządzonej przez amerykańskich uczonych, nie musimy obawiać się, że utyjemy.
Jak doszło do tego odkrycia?
Wyniki badań opublikowane zostały na łamach medycznego czasopisma „PLOS Medicine”. W trwających ponad cztery lata obserwacjach wzięło udział aż 133 tys. Amerykanów obojga płci i w różnym wieku. W tym czasie naukowcy obserwowali reakcje organizmów ochotników na różne warzywa i owoce. Wolontariusze regularnie poddawani byli kontrolom wagi. Na podstawie zebranych danych specjaliści z Harvardu zauważyli pewną prawidłowość. U badanych, spożywających pewne warzywa i owoce proces chudnięcia następował znacznie szybciej i łatwiej niż u innych, bez względu na to, jak duże porcje tych warzyw konsumowali. Na podstawie obserwacji stworzono listę trzynastu warzyw i owoców, które powodują spadek masy ciała.
Czy oznacza to, że naukowcom udało się wynaleźć zdrową i powodującą szybką utratę wagi cudowną dietę? Amerykańscy specjaliści studzą nieco zapał wszystkich tych, którzy chcą nadmierne kilogramy stracić w jak najszybszym czasie. Wyniki zwiększenia porcji „odchudzających” warzyw obserwowane były przez lata, a nie dni czy tygodnie. Naukowcy przestrzegają, że jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy w szybkim tempie, zwiększenie porcji któregoś z podanych warzyw raczej nam nie pomoże.
13 wyszczuplających produktów roślinnych
Sporządzona przez Amerykanów lista warzyw i owoców posiadających szczególne walory odchudzające obejmuje rośliny wykazujące podobne działanie na nasz organizm. Wszystkie obfitują w błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego. Ponadto spożywanie ich nie powoduje nagłego podwyższenia poziomu cukru we krwi.
- jabłka
- gruszki
- pomarańcze
- jagody
- soja
- tofu (twarożek tofu jest co prawda przetworzonym produktem sojowym, jednak ze względu na jego szczególne walory odchudzające naukowcy wyróżnili go w oddzielnym punkcie)
- kalafior
- awokado
- brukselka
- fasola
- brokuł
- papryka
- marchew
Ciekawe, że na liście znalazły się zawierające dużo białka rośliny strączkowe (soja, fasola), posiadające spory ładunek kaloryczny awokado, a także obfitujące w cukry owocowe gruszki. Jak wiemy, spożywanie tych roślin nie jest polecane przez amatorów diet tworzonych w oparciu o tabele kalorii. Badania Amerykanów pokazują jednak, że warzywa i owoce, które z pozoru wydają się tuczące (bo są kaloryczne), spożywane regularnie w przeciągu dłuższego czasu powodują spadek wagi ciała.
Czy istnieją rośliny „tuczące”?
W trakcie swoich badań naukowcy z Harvardu odkryli także, że o ile jedzenie niektórych roślin powoduje chudnięcie, o tyle inne, spożywane przez dłuższy okres czasu, mogą zaszkodzić naszej talii. Do warzyw tuczących uczeni zaliczyli ziemniaki, kukurydzę oraz groch.
Anna Loska na podst. Medisite.fr