Pierogi świętego Jacka. Spróbujesz raz i przepadniesz

Kiedy zapytamy obcokrajowca, z czym kojarzy mu się polska kuchnia, możemy być pewni, że wymieni pierogi. Jeden z najbardziej popularnych przepisów na to wyjątkowe danie to przepis św. Jacka.

Damian Pawlos
dumpling, pastry, pierogi, pierogies, polish, tradition, boil, cooked, cookery, cooking, cuisine, delicious, eating, filling, flour, focus on foreground, food, fresh, group of objects, hand-made, healthy eating, kitchen, lunch, meal, pan, poland, polish culture, potato, prepare, raw, recipe, row, stuffed, tablePrzepis na pierogi św. Jacka robi furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Najbardziej klasyczne to oczywiście te z mięsem oraz kapustą i grzybami. W ostatnich latach pojawia się jednak coraz więcej kulinarnych eksperymentów i nowych smaków.

W wielu restauracjach można zamówić pierogi na słodko np. z owocami lub czekoladą. Przepisów na to wyjątkowo smaczne danie jest mnóstwo. Jeden z najbardziej sprawdzonych to ten na pierogi św. Jacka, który od 2010 roku figuruje na liście produktów tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy przysmak jeszcze dziś może pojawić się u ciebie! Idealny, żeby zabrać go do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie

Pierogi św. Jacka - skąd się wzięły?

Posiłek zawdzięczamy Jackowi Odrowążowi - dominikaninowi, który był znany z działalności na rzecz ubogich. Z powstaniem przepisu na pierogi św. Jacka wiąże się pewna legenda. To właśnie ten duchowny w drodze na misję w Rusi Kijowskiej zatrzymał się we wsi Nockowej.

Jacek Odrowąż miał problemy ze swoim koniem. Napotkanych po drodze mieszkańców poprosił o wodę i jedzenie. Ponieważ nie byli w stanie zapewnić mu żadnego posiłku, dominikanin zaproponował, żeby zabrali do domu snop pszenicy, wykruszyli ziarna i zmielili. Następnie polecił, aby dodać do mąki twaróg i zagnieść ciasto. Ponieważ farszu było nadal za mało, poprosił o ugotowanie liści kapusty i nazbieranie dziko rosnących pieczarek. Połowę mieszanki upieczono a drugą część ugotowano. Misę po tej uczcie nadal można oglądać w Będziemyślu.

Pierogi św. Jacka - przepis

Obecnie pierogi św. Jacka wyróżniają się tym, że w cieście oprócz mąki, masła, jajka oraz soli znajdziemy ser twarogowy. Z kolei do farszu należy dodać chrzan, surową białą kiełbasę, czosnek oraz majeranek.

Jak przygotować pierogi św. Jacka?

Pierwszym krokiem, aby przygotować doskonałe pierogi będzie zmielenie 300 g półtłustego twarogu. Następnie należy dodać do niego jedno jajko oraz łyżkę masła. Po wsypaniu 250 g mąki pszennej trzeba zagnieść ciasto.

W międzyczasie można rozpocząć przygotowywanie farszu. Do miski trzeba przełożyć mięso z białej kiełbasy, dodać do tego chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcemy, aby farsz był bardziej aromatyczny, warto dodać majeranek i wszystko dokładnie rozmieszać.

W dalszej części ciasto powinno zostać rozwałkowane na placek grubości około pięciu milimetrów. Przy pomoc okrągłej foremki lub zwykłej szklanki można wyciąć koła, na które nałożymy farsz, złożymy na pół i skleimy.

Tak powstałe pierogi trzeba wrzucić do garnka z gotującą się wodą na około trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Doskonałym dodatkiem do dania będzie roztopione masło lub okrasa z boczku i cebuli. Idealnie sprawdzą się także sos grzybowy oraz kwaśna śmietana.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wylej na kostkę. Brud i mech będą wspomnieniem
Wylej na kostkę. Brud i mech będą wspomnieniem
Pozbądź się cukrowego brzucha. Wystarczy ograniczyć jedną rzecz
Pozbądź się cukrowego brzucha. Wystarczy ograniczyć jedną rzecz
Ta zupa to prawdziwe złoto. Jest jak "balsam dla jelit"
Ta zupa to prawdziwe złoto. Jest jak "balsam dla jelit"
Wrzuć pod tuje w lipcu. Szybko zobaczysz efekty
Wrzuć pod tuje w lipcu. Szybko zobaczysz efekty
Wlej do gniazda mrówek. Szybko zapomnisz o intruzach
Wlej do gniazda mrówek. Szybko zapomnisz o intruzach
Grochola była jego teściową. Wyznał, czy dalej ma z nią kontakt
Grochola była jego teściową. Wyznał, czy dalej ma z nią kontakt
Już dawno zrezygnowała z klasycznych szpilek. Jej buty to najlepszy wybór dla 50-latek?
Już dawno zrezygnowała z klasycznych szpilek. Jej buty to najlepszy wybór dla 50-latek?
Znak, że przekarmiłeś pomidory. Działaj, nim będzie za późno
Znak, że przekarmiłeś pomidory. Działaj, nim będzie za późno
Bawi się na Sardynii. Tak Sykut-Jeżyna wystroiła się na plażę
Bawi się na Sardynii. Tak Sykut-Jeżyna wystroiła się na plażę
Figura przeszła przez piekło. Tak zachowali się Janda i Stuhr
Figura przeszła przez piekło. Tak zachowali się Janda i Stuhr
Pozowała w sukience maxi. Taki krój robi cuda z sylwetką
Pozowała w sukience maxi. Taki krój robi cuda z sylwetką
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Odruchowo trafia do złego kosza
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Odruchowo trafia do złego kosza