Pierogi świętego Jacka. Spróbujesz raz i przepadniesz
Kiedy zapytamy obcokrajowca, z czym kojarzy mu się polska kuchnia, możemy być pewni, że wymieni pierogi. Jeden z najbardziej popularnych przepisów na to wyjątkowe danie to przepis św. Jacka.
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Najbardziej klasyczne to oczywiście te z mięsem oraz kapustą i grzybami. W ostatnich latach pojawia się jednak coraz więcej kulinarnych eksperymentów i nowych smaków.
W wielu restauracjach można zamówić pierogi na słodko np. z owocami lub czekoladą. Przepisów na to wyjątkowo smaczne danie jest mnóstwo. Jeden z najbardziej sprawdzonych to ten na pierogi św. Jacka, który od 2010 roku figuruje na liście produktów tradycyjnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi św. Jacka - skąd się wzięły?
Posiłek zawdzięczamy Jackowi Odrowążowi - dominikaninowi, który był znany z działalności na rzecz ubogich. Z powstaniem przepisu na pierogi św. Jacka wiąże się pewna legenda. To właśnie ten duchowny w drodze na misję w Rusi Kijowskiej zatrzymał się we wsi Nockowej.
Jacek Odrowąż miał problemy ze swoim koniem. Napotkanych po drodze mieszkańców poprosił o wodę i jedzenie. Ponieważ nie byli w stanie zapewnić mu żadnego posiłku, dominikanin zaproponował, żeby zabrali do domu snop pszenicy, wykruszyli ziarna i zmielili. Następnie polecił, aby dodać do mąki twaróg i zagnieść ciasto. Ponieważ farszu było nadal za mało, poprosił o ugotowanie liści kapusty i nazbieranie dziko rosnących pieczarek. Połowę mieszanki upieczono a drugą część ugotowano. Misę po tej uczcie nadal można oglądać w Będziemyślu.
Pierogi św. Jacka - przepis
Obecnie pierogi św. Jacka wyróżniają się tym, że w cieście oprócz mąki, masła, jajka oraz soli znajdziemy ser twarogowy. Z kolei do farszu należy dodać chrzan, surową białą kiełbasę, czosnek oraz majeranek.
Jak przygotować pierogi św. Jacka?
Pierwszym krokiem, aby przygotować doskonałe pierogi będzie zmielenie 300 g półtłustego twarogu. Następnie należy dodać do niego jedno jajko oraz łyżkę masła. Po wsypaniu 250 g mąki pszennej trzeba zagnieść ciasto.
W międzyczasie można rozpocząć przygotowywanie farszu. Do miski trzeba przełożyć mięso z białej kiełbasy, dodać do tego chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcemy, aby farsz był bardziej aromatyczny, warto dodać majeranek i wszystko dokładnie rozmieszać.
W dalszej części ciasto powinno zostać rozwałkowane na placek grubości około pięciu milimetrów. Przy pomoc okrągłej foremki lub zwykłej szklanki można wyciąć koła, na które nałożymy farsz, złożymy na pół i skleimy.
Tak powstałe pierogi trzeba wrzucić do garnka z gotującą się wodą na około trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Doskonałym dodatkiem do dania będzie roztopione masło lub okrasa z boczku i cebuli. Idealnie sprawdzą się także sos grzybowy oraz kwaśna śmietana.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl