GotowaniePrzepisyPierogi z dynią. Jak przygotować smakołyk w dwóch odsłonach na słodko i słono?

Pierogi z dynią. Jak przygotować smakołyk w dwóch odsłonach na słodko i słono?

Pierogi z dynią są świetnym pomysłem na jesienny przysmak. Dodatkowo można potraktować ten wariant jako alternatywę dla klasycznego smaku, który w końcu każdy zna i docenia. Jeśli lubisz wykorzystywać dynię na kilka sposobów, koniecznie wypróbuj także pierogi z dynią, bo można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono.

Pierogi z dynią mogą być na słodko i słono.
Pierogi z dynią mogą być na słodko i słono.
Źródło zdjęć: © 123RF

18.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 10:42

Jesienią warto wykorzystać dary natury, w tym dynię. Z pomocą tego nieocenionego warzywa można wyczarować szereg intrygujących potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych degustatorów. Jak skutecznie i smacznie przygotować pierogi z dynią? Odpowiedź czeka poniżej.

Pierogi z dynią – przygotowanie ciasta

Składniki:

  • 3 szklanki mąki;
  • szklanka mleka;
  • łyżka masła;
  • jajko;
  • sól.

Przygotowanie:

Przesiej mąkę i dodaj sól oraz jajko. Podgrzej mleko z masłem, po czym powoli dodawaj do mąki. Rozrabiaj ciasto aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. Następnie podziel ciasto na dwie porcje i rozwałkuj na dwa placki.

Pierogi z dynią – wariant słodki

Składniki:

  • woda;
  • mała dynia;
  • cukier;
  • cynamon;
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem i goździkami. Do gorącej mieszanki dodaj kostki dyni, które należy obgotować do zmiękczenia. Następnie odcedź i przejdź do wykrawania placków na pierogi. Na środek każdego placka nakładaj po jednej lub dwóch kostkach dyni. Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek i czekaj aż wypłyną – dopiero wtedy gotuj je przez około 5 minut. Podawaj pierogi z dynią obsypane cukrem z cynamonem.

Pierogi z dynią – wariant wytrawny

Składniki:

  • średnia dynia;
  • posiekany ząbek czosnku;
  • łyżka startego parmezanu;
  • łyżka gęstego jogurtu;
  • łyżka masła;
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy;
  • sól i pieprz;
  • gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie:

Umyj, oczyść i obierz dynię, po czym pokrój w kostkę. Dodaj do niej sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową wraz ze skórką z cytryny i pomarańczy. Zawiń całość w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez godzinę. Po wyjęciu lekko schłodź i odsącz na sitku. Dodaj czosnek, parmezan i jogurt – dokładnie wymieszaj farsz. Nakładaj odrobinę nadzienia na placku, po czym zlep brzegi i wrzuć do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 4 minuty.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)