Pierogi z dynią. Jak przygotować smakołyk w dwóch odsłonach na słodko i słono?
Pierogi z dynią są świetnym pomysłem na jesienny przysmak. Dodatkowo można potraktować ten wariant jako alternatywę dla klasycznego smaku, który w końcu każdy zna i docenia. Jeśli lubisz wykorzystywać dynię na kilka sposobów, koniecznie wypróbuj także pierogi z dynią, bo można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono.
18.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 10:42
Jesienią warto wykorzystać dary natury, w tym dynię. Z pomocą tego nieocenionego warzywa można wyczarować szereg intrygujących potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych degustatorów. Jak skutecznie i smacznie przygotować pierogi z dynią? Odpowiedź czeka poniżej.
Pierogi z dynią – przygotowanie ciasta
Składniki:
- 3 szklanki mąki;
- szklanka mleka;
- łyżka masła;
- jajko;
- sól.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę i dodaj sól oraz jajko. Podgrzej mleko z masłem, po czym powoli dodawaj do mąki. Rozrabiaj ciasto aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. Następnie podziel ciasto na dwie porcje i rozwałkuj na dwa placki.
Zobacz: Sushi. Ile kalorii ma jedna rolka?
Pierogi z dynią – wariant słodki
Składniki:
- woda;
- mała dynia;
- cukier;
- cynamon;
- kilka goździków.
Przygotowanie:
Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem i goździkami. Do gorącej mieszanki dodaj kostki dyni, które należy obgotować do zmiękczenia. Następnie odcedź i przejdź do wykrawania placków na pierogi. Na środek każdego placka nakładaj po jednej lub dwóch kostkach dyni. Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek i czekaj aż wypłyną – dopiero wtedy gotuj je przez około 5 minut. Podawaj pierogi z dynią obsypane cukrem z cynamonem.
Pierogi z dynią – wariant wytrawny
Składniki:
- średnia dynia;
- posiekany ząbek czosnku;
- łyżka startego parmezanu;
- łyżka gęstego jogurtu;
- łyżka masła;
- starta skórka z cytryny i pomarańczy;
- sól i pieprz;
- gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie:
Umyj, oczyść i obierz dynię, po czym pokrój w kostkę. Dodaj do niej sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową wraz ze skórką z cytryny i pomarańczy. Zawiń całość w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez godzinę. Po wyjęciu lekko schłodź i odsącz na sitku. Dodaj czosnek, parmezan i jogurt – dokładnie wymieszaj farsz. Nakładaj odrobinę nadzienia na placku, po czym zlep brzegi i wrzuć do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 4 minuty.
Przeczytaj: Agnieszka Woźniak-Starak wierzy w duchy. Dziennikarka podzieliła się wyznaniem na wizji