Pierogi z dynią. Jak przygotować smakołyk w dwóch odsłonach na słodko i słono?

Pierogi z dynią są świetnym pomysłem na jesienny przysmak. Dodatkowo można potraktować ten wariant jako alternatywę dla klasycznego smaku, który w końcu każdy zna i docenia. Jeśli lubisz wykorzystywać dynię na kilka sposobów, koniecznie wypróbuj także pierogi z dynią, bo można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono.

pierogi z dyniąPierogi z dynią mogą być na słodko i słono.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jesienią warto wykorzystać dary natury, w tym dynię. Z pomocą tego nieocenionego warzywa można wyczarować szereg intrygujących potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych degustatorów. Jak skutecznie i smacznie przygotować pierogi z dynią? Odpowiedź czeka poniżej.

Pierogi z dynią – przygotowanie ciasta

Składniki:

  • 3 szklanki mąki;
  • szklanka mleka;
  • łyżka masła;
  • jajko;
  • sól.

Przygotowanie:

Przesiej mąkę i dodaj sól oraz jajko. Podgrzej mleko z masłem, po czym powoli dodawaj do mąki. Rozrabiaj ciasto aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. Następnie podziel ciasto na dwie porcje i rozwałkuj na dwa placki.

Pierogi z dynią – wariant słodki

Składniki:

  • woda;
  • mała dynia;
  • cukier;
  • cynamon;
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem i goździkami. Do gorącej mieszanki dodaj kostki dyni, które należy obgotować do zmiękczenia. Następnie odcedź i przejdź do wykrawania placków na pierogi. Na środek każdego placka nakładaj po jednej lub dwóch kostkach dyni. Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek i czekaj aż wypłyną – dopiero wtedy gotuj je przez około 5 minut. Podawaj pierogi z dynią obsypane cukrem z cynamonem.

Pierogi z dynią – wariant wytrawny

Składniki:

  • średnia dynia;
  • posiekany ząbek czosnku;
  • łyżka startego parmezanu;
  • łyżka gęstego jogurtu;
  • łyżka masła;
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy;
  • sól i pieprz;
  • gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie:

Umyj, oczyść i obierz dynię, po czym pokrój w kostkę. Dodaj do niej sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową wraz ze skórką z cytryny i pomarańczy. Zawiń całość w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez godzinę. Po wyjęciu lekko schłodź i odsącz na sitku. Dodaj czosnek, parmezan i jogurt – dokładnie wymieszaj farsz. Nakładaj odrobinę nadzienia na placku, po czym zlep brzegi i wrzuć do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 4 minuty.

Prof. Simon o organizacji szpitala na Stadionie Narodowym: "To zaplecze na kompletną tragedię"

Wybrane dla Ciebie

Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Pokazała się w kowbojkach XXL. Trudno o modniejszy model
Pokazała się w kowbojkach XXL. Trudno o modniejszy model
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Otwarcie mówił o zdradach. Była z nim do samego końca
Otwarcie mówił o zdradach. Była z nim do samego końca
Częsty błąd pod prysznicem. Lekarz ostrzega
Częsty błąd pod prysznicem. Lekarz ostrzega
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Póki gleba jest jeszcze nagrzana"
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Póki gleba jest jeszcze nagrzana"
Wielu nie wie, że to grzech. Nawet po ślubie kościelnym
Wielu nie wie, że to grzech. Nawet po ślubie kościelnym
Nie ma wyrzutów sumienia. "To ich wina, bo mnie namówili"
Nie ma wyrzutów sumienia. "To ich wina, bo mnie namówili"
Widzisz "bąble" na panelach? Przyłóż, a w mig znikną
Widzisz "bąble" na panelach? Przyłóż, a w mig znikną
"Wybrano" Miss Białorusi. Kontrowersyjne napisy na koszulkach
"Wybrano" Miss Białorusi. Kontrowersyjne napisy na koszulkach