Blisko ludziPokazał, jak zrobić masło w słoiku. Sporo na tym oszczędza

Pokazał, jak zrobić masło w słoiku. Sporo na tym oszczędza

Inflacja rośnie, a wraz z nią ceny produktów w sklepach. Chcąc zaoszczędzić, wiele osób rezygnuje z masła. Jak się okazuje, ulubiony przysmak można pozyskać innym sposobem. W ten sposób zrobisz masło samodzielnie. Jest dużo tańsze niż to ze sklepu.

Pokazał, jak zrobić masło w słoiku
Pokazał, jak zrobić masło w słoiku
Źródło zdjęć: © YouTube

06.10.2022 | aktual.: 06.10.2022 13:24

Nic nie smakuje tak, jak kromka świeżego chleba z masłem. Dla wielu to niezapomniany i chętnie odświeżany smak dzieciństwa. Niestety, ceny produktów spożywczych w sklepach rosną nieubłaganie. Każdy sposób na zaoszczędzenie jest zatem na wagę złota. Stosując ten, nie musisz rezygnować z ulubionej kanapki.

Domowe masło - jak je przygotować?

Do tej pory bardzo często gościło na polskich stołach. Jednak, od kiedy jego cena wzrosła, część osób decyduje się wybierać tańsze zamienniki. Jak się okazuje, wcale nie trzeba z niego rezygnować. Jeden z youtuberów pokazał, że masło można przygotować samodzielnie. W ten sposób zaoszczędzimy sporo pieniędzy.

Do przygotowania domowego masła, potrzebujesz tylko jednego produktu. Jest to śmietanka 30 proc. Przepis jest banalny, ale wymaga użycia siły. Przygotowaną śmietankę wlej do słoika. Ważne, żeby nie przekraczała połowy jego wysokości. Dokładnie zakręć naczynie i energicznie potrząsaj nim przez kilka minut. Jeżeli opadniesz z sił, poproś domowników o pomoc. Płynność jest bardzo istotna. Po kilku chwilach wyciągnij masło ze słoika i przełóż na moment do zimnej wody. Po tym czasie odciśnij, żeby nie było zbyt wodniste. Tak przygotowany produkt jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Właściwości masła

Powodów, dla których powinno się jeść masło, jest wiele. I chociaż jakiś czas temu odradzano jego spożycie, po chwili uznano jego dobre właściwości. Przede wszystkim - masło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tak więc A, D, E i K, a one wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Co więcej, jedząc masło, dostarczamy organizmowi wielu minerałów, takich jak między innymi mangan, cynk, czy selen. Masło to także źródło dobrych tłuszczów trans, które cechują się działaniem przeciwmiażdżycowym i przeciwbakteryjnym. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z jego ilością.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (19)