Polej wieprzowinę podczas smażenia. Będzie miękka jak nigdy

Wieprzowina to mięso, które wyjątkowo często gości na polskich stołach. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, jednak żeby było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się ściśle określonych zasad, albo... zastosować pewien patent.

Polej podczas pieczenia - wieprzowina zmiękniePolej podczas pieczenia - wieprzowina zmięknie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peter Widmann

Wieprzowina to najczęściej kupowany rodzaj mięsa na świecie. Jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Równie dobrze smakuje pieczona, duszona, smażona, w sosie, w panierce czy po prostu sauté. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak żeby mięso było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się kilku ważnych zasad.

Polej nim wieprzowinę podczas gotowania. Mięso będzie miękkie i zarazem kruche

Najsmaczniejsza wieprzowina to taka, która jest miękka i soczysta. W tym celu tuż przed obróbką termiczną powinno się ją nieco rozbić, a także obficie posolić z dwóch stron. Długość smażenia mięsa z jednej strony nie powinna być dłuższa niż siedem minut. Niestety, zdarza się, że pomimo odpowiedniego przygotowania, mięso jest twarde i wręcz gumowate. Można temu zapobiec. Wystarczy wykorzystać prosty trik, który sprawi, że będzie bardzo miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zmiękczyć twarde mięso? Kilka trików, aby było kruche i soczyste

Wspomniany trik polega na dolaniu do duszącego bądź smażącego się mięsa... piwa. Wpłynie ono na strukturę mięsa, sprawiając, że stanie się miękkie, a wręcz rozpadające się i jednocześnie pozostanie soczyste. Ilość piwa powinna zostać dobrana do ilości mięsa. Nie potrzeba go wiele — na kilogram mięsa wystarczy pół litra piwa.

Istotny jest tu też wybór piwa. Ciemne piwo jest bardzo słodkie i intensywne w smaku, co przełoży się na smak mięsa. Nie każdemu przypadnie on do gustu. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie lekkiego, jasnego piwa, tzw. lagera. Lager nie wpłynie tak bardzo na smak mięsa, a jedynie je zmiękczy. Warto wspomnieć o kwestii alkoholu zawartego w piwie. Co prawda, w piwie jest go stosunkowo niewiele, jednak żeby mieć pewność, że wyparował z dania, powinno dusić się je co najmniej 30 minut w wysokiej temperaturze. W tym przypadku bezpieczniejszą opcją jest wykorzystanie piwa bezalkoholowego.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀