Polej wieprzowinę podczas smażenia. Będzie miękka jak nigdy
Wieprzowina to mięso, które wyjątkowo często gości na polskich stołach. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, jednak żeby było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się ściśle określonych zasad, albo... zastosować pewien patent.
19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 15:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wieprzowina to najczęściej kupowany rodzaj mięsa na świecie. Jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Równie dobrze smakuje pieczona, duszona, smażona, w sosie, w panierce czy po prostu sauté. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak żeby mięso było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się kilku ważnych zasad.
Czytaj także: "Pieczony rosół" zachwyca smakiem. Przepis jest banalny
Polej nim wieprzowinę podczas gotowania. Mięso będzie miękkie i zarazem kruche
Najsmaczniejsza wieprzowina to taka, która jest miękka i soczysta. W tym celu tuż przed obróbką termiczną powinno się ją nieco rozbić, a także obficie posolić z dwóch stron. Długość smażenia mięsa z jednej strony nie powinna być dłuższa niż siedem minut. Niestety, zdarza się, że pomimo odpowiedniego przygotowania, mięso jest twarde i wręcz gumowate. Można temu zapobiec. Wystarczy wykorzystać prosty trik, który sprawi, że będzie bardzo miękkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wspomniany trik polega na dolaniu do duszącego bądź smażącego się mięsa... piwa. Wpłynie ono na strukturę mięsa, sprawiając, że stanie się miękkie, a wręcz rozpadające się i jednocześnie pozostanie soczyste. Ilość piwa powinna zostać dobrana do ilości mięsa. Nie potrzeba go wiele — na kilogram mięsa wystarczy pół litra piwa.
Istotny jest tu też wybór piwa. Ciemne piwo jest bardzo słodkie i intensywne w smaku, co przełoży się na smak mięsa. Nie każdemu przypadnie on do gustu. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie lekkiego, jasnego piwa, tzw. lagera. Lager nie wpłynie tak bardzo na smak mięsa, a jedynie je zmiękczy. Warto wspomnieć o kwestii alkoholu zawartego w piwie. Co prawda, w piwie jest go stosunkowo niewiele, jednak żeby mieć pewność, że wyparował z dania, powinno dusić się je co najmniej 30 minut w wysokiej temperaturze. W tym przypadku bezpieczniejszą opcją jest wykorzystanie piwa bezalkoholowego.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl