Polej wieprzowinę podczas smażenia. Będzie miękka jak nigdy
Wieprzowina to mięso, które wyjątkowo często gości na polskich stołach. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, jednak żeby było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się ściśle określonych zasad, albo... zastosować pewien patent.
Wieprzowina to najczęściej kupowany rodzaj mięsa na świecie. Jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Równie dobrze smakuje pieczona, duszona, smażona, w sosie, w panierce czy po prostu sauté. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak żeby mięso było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się kilku ważnych zasad.
Czytaj także: "Pieczony rosół" zachwyca smakiem. Przepis jest banalny
Polej nim wieprzowinę podczas gotowania. Mięso będzie miękkie i zarazem kruche
Najsmaczniejsza wieprzowina to taka, która jest miękka i soczysta. W tym celu tuż przed obróbką termiczną powinno się ją nieco rozbić, a także obficie posolić z dwóch stron. Długość smażenia mięsa z jednej strony nie powinna być dłuższa niż siedem minut. Niestety, zdarza się, że pomimo odpowiedniego przygotowania, mięso jest twarde i wręcz gumowate. Można temu zapobiec. Wystarczy wykorzystać prosty trik, który sprawi, że będzie bardzo miękkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zmiękczyć twarde mięso? Kilka trików, aby było kruche i soczyste
Wspomniany trik polega na dolaniu do duszącego bądź smażącego się mięsa... piwa. Wpłynie ono na strukturę mięsa, sprawiając, że stanie się miękkie, a wręcz rozpadające się i jednocześnie pozostanie soczyste. Ilość piwa powinna zostać dobrana do ilości mięsa. Nie potrzeba go wiele — na kilogram mięsa wystarczy pół litra piwa.
Istotny jest tu też wybór piwa. Ciemne piwo jest bardzo słodkie i intensywne w smaku, co przełoży się na smak mięsa. Nie każdemu przypadnie on do gustu. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie lekkiego, jasnego piwa, tzw. lagera. Lager nie wpłynie tak bardzo na smak mięsa, a jedynie je zmiękczy. Warto wspomnieć o kwestii alkoholu zawartego w piwie. Co prawda, w piwie jest go stosunkowo niewiele, jednak żeby mieć pewność, że wyparował z dania, powinno dusić się je co najmniej 30 minut w wysokiej temperaturze. W tym przypadku bezpieczniejszą opcją jest wykorzystanie piwa bezalkoholowego.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl