Prawda o pieczywie z Biedronki i Lidla. Oto jak powstaje

Pieczywo "prosto z pieca" dostępne w większych sieciach handlowych to produkt, który przyciąga klientów swoją niską ceną i apetycznym wyglądem. Można je kupić od rana do późnego wieczora, ale co tak naprawdę się w nim kryje? Wyjaśniamy.

Na co uważać kupując bułki w dyskontach?Na co uważać kupując bułki w dyskontach?
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  PŻm

Badania przeprowadzone przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat wykazały, że aż 65 proc. Polaków kupuje pieczywo w dyskontach i sklepach spożywczych. Nie każdy jednak wie, co kryje się w bułkach i chlebach, które tam kupujemy.

Polacy uwielbiają kupować pieczywo w dyskontach

Często wybierając się do większego sklepu, kupujemy w nim także pieczywo. Jest to wygodne i często tańsze rozwiązanie, ponieważ duże sieci handlowe oferują atrakcyjne ceny za swoje "świeże i chrupiące" produkty.

Zapach świeżo upieczonego pieczywa i jego złocista skórka są niezwykle kuszące. Zanim jednak sięgniemy po takie wypieki, warto dowiedzieć się więcej o ich pochodzeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sztuczki marketingowe, jakie stosuje na nas Biedronka

W przeciwieństwie do pieczywa z małych piekarni, które wypiekane są niemal na bieżąco, bułki i chleb z supermarketów często nie są wypiekane z dnia na dzień. Czasami, zanim trafią na sklepowe półki, mija nawet kilka miesięcy.

Jak to możliwe? Otóż pieczywo "prosto z pieca" jest najpierw wstępnie pieczone, a następnie zamrażane i przechowywane w chłodni nawet przez pół roku, zanim trafi do konsumenta. W dużych sklepach jest ono na miejscu jedynie podpiekane.

Dlaczego duże sklepy zamawiają mrożone pieczywo?

Czy mrożone bułki i chleb są gorsze od tych, które znajdziemy w okolicznych piekarniach?

"Pieczywo mrożone do wypieku po częściowym upieczeniu (w około 80 proc.) jest zamrażane, a następnie dopiekane w sklepach. W ten naturalny sposób można przedłużyć jego przydatność do spożycia. Są to wypieki, w których składzie nie ma żadnych konserwantów, mające często prosty, czteroskładnikowy skład" - tumaczyła w rozmowie z "Super Expressem" dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.

Zanim jednak sięgniemy po konkretne pieczywo, warto sprawdzić jego skład. Niektóre mrożone chleby czy bułki są "wzbogacane" sorbinianem potasu i propionianem wapnia, które przedłużają ich trwałość. Kwestią dyskusyjną pozostaje również smak oraz trwałość takiego pieczywa.

"Niestety, w tym wypadku technologia wypieku pieczywa wpływa na jego jakość. Takie pieczywo, wypiekane na zapleczu hipermarketu to nie jest klasyczne pieczywo. Jest ono bardzo dobre, ale tylko przez kilka godzin po wypieku. Jest to oczywiście kwestia wyboru klienta" - zdradził w rozmowie z "Portalem Spożywczym" Stefan Putka, współwłaściciel sieci piekarni.

Okazuje się jednak, że jeśli pieczywo z dyskontu lub marketu było mrożone i ponownie trafiło do pieca nawet kilka miesięcy później, sieci handlowe mają obowiązek wyraźnego oznaczania takich wypieków.

"W punktach sprzedaży pieczywa bez opakowań przy określonym rodzaju pieczywa należy podać następujące informacje: (...) 'Pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego', w przypadku użycia takiego ciasta do produkcji pieczywa" - można przeczytać w rozporządzeniu ministra rolnictwa z 2007 roku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Ta książka uratowała jej życie. Zawadzka wspomina książkę autorstwa Maciąg
Ta książka uratowała jej życie. Zawadzka wspomina książkę autorstwa Maciąg
Do końca była z mężem. Justyna Sieńczyłło: nie chciał mówić o chorobie
Do końca była z mężem. Justyna Sieńczyłło: nie chciał mówić o chorobie
Zimą włosy puszą się i plączą. Użyj tego, a problem zniknie
Zimą włosy puszą się i plączą. Użyj tego, a problem zniknie
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
"Wszystko się sprawdziło". Słowa Mołek chwytają za serce
"Wszystko się sprawdziło". Słowa Mołek chwytają za serce
Nie rób tego pod prysznicem. Podolożka przestrzega
Nie rób tego pod prysznicem. Podolożka przestrzega
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀