Produkty bogate w wapń. W czym znajdziemy go najwięcej?
Wapń to jeden z podstawowych pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego zdrowia. To dzięki niemu nasze kości są twarde i odporne na złamania, jednak nie jest to jego jedyna rola w naszym organizmie. Które produkty zawierają najwięcej wapnia i jakie jest nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek?
Wapń - charakterystyka
Wapń to niezwykle istotny pierwiastek chemiczny, który jest podstawowym składnikiem budowy kości. Zawierają one aż 99 proc. tego ważnego makroelementu, dlatego zawsze warto pamiętać, aby dieta zawierała właśnie produkty bogate w wapń.
To jednak nie wszystko, bowiem spełnia on w naszym organizmie także szereg niezwykle istotnych funkcji. Poza ogromnym wpływem na nasz układ kostny wapń jest także elementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania komórek, wspiera naturalną przemianę materii i uczestniczy w procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.
Warto pamiętać, że wapń jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza wpływem na kości, szczególnie ich twardość i wytrzymałość, pełni on także istotną rolę w pobudzaniu do działania układu nerwowego oraz mięśni gładkich i szkieletowych.
Jony wapnia są także pośrednikiem w przekazywaniu bodźców humoralnych i pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Łagodzi on także alerie skórne i pokarmowe, a także bierze udział w procesach przemian energetycznych jako aktywator wielu enzymów.
Rola wapnia nie ogranicza się więc jedynie do budowy kości, a dostarczenie go do organizmu to nasz obowiązek.
Niedobór i nadmiar wapnia - objawy
Niedobór wapnia, czyli hipokalcemia, jak również nadmiar wapnia, nazywany hiperkalcemią, nie są zdrowe dla organizmu i należy je jak najszybciej unormować. Szacuje się, że w ciele dorosłego człowieka znajduje się około 1,2 kilograma wapnia, z czego aż 99 proc. znajdziemy w kościach i zębach.
Organizm odnawia zasoby wapnia w niekostnych komórkach nawet do 30 razy dziennie, dlatego dostarczenie go naszemu ciału jest niezwykle istotne. Jeżeli w tych komórkach brakuje wapnia, co może zagrażać układowi nerwowemu, pobierany jest on właśnie z kości.
Za prawidłowy poziom wapnia we krwi przyjmuje się 2,1-2,6 mmol/l (według niektórych oznaczeń 8,5-10,5 mg/dl) i jest to optymalna ilość dla organizmu.
W przypadku niedoboru wapnia mogą wystąpić u nas skurcze mięśni, ból w stawach, mrowienie oraz drętwienie kończyn, a także zwolnione tętno. Z czasem pojawić się mogą również krwotoki, zaburzenia snu, a nawet ubytki w uzębieniu oraz osteoporoza.
Nadmiar wapnia, choć występuje stosunkowo rzadko, to również nie jest dobrym zjawiskiem dla organizmu. Podstawowymi symptomami są w tym przypadku zaparcia, nudności oraz brak apetytu, jednak w późniejszym stadium może wystąpić nawet kamica nerkowa.
Produkty bogate w wapń
Do produktów bogatych w wapń możemy zaliczyć przede wszystkim produkty mleczne, a więc mleko, jogurty, kefiry, maślanki oraz twarożki. To właśnie w nich znajdziemy najwięcej wapnia, dlatego warto pamiętać o nich przy okazji układania jadłospisu.
Inne źródła wapnia to także orzechy, warzywa strączkowe i soja, a także rośliny zielonolistne, czyli na przykład kapusta, szpinak i brukselka. Dużo wapnia znajdziemy też w konserwach rybnych jedzonych razem ze szkieletem danej ryby, a więc dobrym wyborem będą szprotki oraz sardynki.