Makraon z cukinią i bazylią
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i bazylią to doskonała propozycja na lekkostrawną kolację. Przygotuj 100 g makaronu penne, cukinię, cukinię, trzy czwarte szklanki białej fasoli, jedną czwartą szklanki świeżej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżkę wody, pieprz i sól morską.
Sposób wykonania:Opłucz cukinię i przytnij końce. Pokrój w kostkę i oprósz solą. Dodaj łyżkę oliwy i usmaż na patelni. Możesz także przygotować ją na patelni grillowej lub na grillu. Zmiksuj blenderem jedną trzecią cukinii razem z łyżką oliwy z oliwek, odrobiną soli, pieprzu oraz kilkoma listkami bazylii (lub rozgnieć widelcem). Następnie opłucz fasolę, przytnij końce i przekrój na pół. Makaron i fasolę ugotuj w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to w jednym garnku, dodając fasolę po 2 minutach gotowania makaronu. Odcedź makaron i fasolę. Przełóż do miski, dodaj pokrojoną cukinię, polej łyżką oliwy i sosem z cukinii. Dokładnie wymieszaj składniki i posyp bazylią. Posiłek możesz urozmaicić serem feta lub grillowanym kurczakiem.