Grillowany łosoś z warzywami
Dlaczego łosoś powinien zagościć w naszym menu? Jest cennym źródłem białka, witamin A, D i E oraz minerałów: selenu, fosforu i magnezu. Ponadto zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają spalić kalorie i jednocześnie ograniczają apetyt. Przygotuj 2 dzwonki łososia, cytrynę, oliwę, łyżkę masła, paprykę, marchewkę, pietruszkę, pora, łyżkę ziół prowansalskich, gałązkę świeżego rozmarynu, łyżkę cukru, imbir, sól morską i pieprz.
Sposób wykonania:Opłucz łososia, skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Paprykę marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w słupki. Na patelni roztop masło, dodaj rozdrobniony czosnek, a po dwóch minutach warzywa i cukier. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir, sól i pieprz. Smaż jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Na grillowej patelni przygotuj łososia. Rozgrzej olej i smaż z jednej strony łososia aż zmieni kolor. Potem odwróć i podsmaż jeszcze chwilę aż do uzyskania jasnoróżowej barwy (ok. 2 minuty). Cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Przełóż łososia i warzywa na talerz, polej sosem z warzyw i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.