Przechowujesz zimą jedzenie na balkonie? Na to powinieneś zwrócić uwagę

Wiele osób od lat w sezonie zimowym przechowuje jedzenie na balkonie, szczególnie jeśli lodówka jest niewielkich rozmiarów. Warto jednak zdawać sobie sprawę z konsekwencji, które mogą okazać się przykre, a nawet niebezpieczne dla zdrowia.

Szczególnie zimą wiele osób przechowuje jedzenie na balkonie
Szczególnie zimą wiele osób przechowuje jedzenie na balkonie
Źródło zdjęć: © materiały własne

Kuchnie lub aneksy kuchenne w blokach mieszkalnych zwykle nie są zbyt duże, dlatego aby zmieścić potrzebne sprzęty, trzeba zdecydować się na mniejszy rozmiar. Przez to w wielu polskich mieszkaniach można się spotkać z niewielkimi lodówkami.

Niestety, mniejsza lodówka to mniejsza przestrzeń do przechowywania żywności, co może generować pewne problemy. Podobna sytuacja pojawia się w przypadku, gdy w jednym mieszkaniu żyje kilka osób lub okresowo jedzenia do przechowywania jest więcej. Tak bywa np. w święta, gdy pomieszczenie wszystkich ciast, sałatek, ryb i mięsa w lodówce jest wyjątkowym wyzwaniem. Wtedy wiele osób decyduje się na pozornie najprostsze rozwiązanie, czyli wyniesienie części rzeczy na balkon.

Trzymasz zimą jedzenie na balkonie? To powinieneś wiedzieć

Chyba każdy choć raz spotkał się z tym, że albo samemu wystawił na balkon rzeczy, które nie zmieściły się w lodówce, albo przynajmniej widział to u rodziców, dziadków czy znajomych. Choć pozornie wydaje się to dobrą opcją, szczególnie zimą, gdy temperatury są zdecydowanie niższe, nie każdy zdaje sobie sprawę z zagrożeń, które za tym idą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że na balkonie nigdy nie będzie panowała stała temperatura, jak w lodówce. Nawet jeśli słońce zimą świeci zdecydowanie słabiej, wciąż powoduje wahania ciepła, co może spowodować zepsucie się pewnej części przechowywanych produktów, a to pierwszy krok do zatrucia pokarmowego.

Dodatkowo jeśli balkon jest nieosłonięty, produkty mogą zostać zniszczone lub zanieczyszczone przez czynniki zewnętrzne lub nawet ptaki. Nieodpowiednio przechowywane staną się także łatwym celem dla robaków, więc jeśli już nie mamy innego wyjścia i musimy umieścić część rzeczy z lodówki na balkonie, warto zastosować się do kilku zasad.

Przechowywanie jedzenia na balkonie. O tym warto pamiętać

Jedzenie należy zapakować do szczelnych pojemników, a dla zwiększenia zabezpieczenia przed ew. zanieczyszczeniami lub robakami, dobrze owinąć je dodatkowo np. folią. Warto dodatkowo ograniczyć dostęp światła do żywności chowając je do specjalnego pudła lub przynajmniej osłaniając w jakiś sposób od promieni słonecznych.

Przede wszystkim jednak, zdając sobie sprawę ze zmienności temperatur, najlepiej przechowywać jedzenie na balkonie w ostateczności i pamiętać, aby zjeść je w pierwszej kolejności. Warto także sprawdzać prognozy pogody, aby w razie czego szybko zareagować.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)