Pszenica durum - składniki, właściwości, zastosowanie
Pszenica durum coraz częściej traktowana jest jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych zbóż. Dużo mówi się o jej wysokiej wartości odżywczej i korzystnym wpływie na nasze zdrowie, co zapewniło jej miejsce w wielu polskich kuchniach. Czym dokładnie jest pszenica durum i co czyni ją słusznym wyborem w świadomym odżywianiu?
Co to jest pszenica durum?
Pszenica durum, czyli triricum durum, to nic innego jak pszenica twarda, którą powszechnie stosuje się w przemyśle spożywczym między innymi do produkcji makaronów. Rozkwit jej popularności przypadał na początek XX wieku, jednak była ona uprawiana już od wieków w Chinach czy w Afryce Północnej.
Ziarna pszenicy durum mają charakterystyczny bursztynowy kolor oraz są duże i bardzo twarde, co ułatwia pozyskiwanie z nich popularnej mąki zwanej semoliną.
Ciasto z semoliny wykazuje się dużo mniejszą elastycznością niż w przypadku tradycyjnej pszenicy, dlatego też prościej jest uzyskać z niej makaron, szczególnie spaghetti. Semolina kojarzy się przede wszystkim z wysoką jakością i dużo wyższą wartością odżywczą niż w przypadku mąki z pszenicy zwyczajnej, stąd też jej odpowiednio wyższa cena.
Co ciekawe, z pszenicy durum wytwarza się także popularną kaszę kuskus, która również robi wrażenie swoimi właściwościami.
Wartości odżywcze pszenicy durum
Pszenica durum cieszy się coraz większą popularnością wśród osób dbających o świadome odżywianie, dlatego nic dziwnego, że dużo mówi się o jej właściwościach. Wartości odżywcze pszenicy durum to przede wszystkim błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi, a także witaminy z grupy B, selen, żelazo, wapń, magnez, cynk czy fosfor. Produkty wytwarzane z pszenicy durum są też niezwykle sycące i stanowią dobre źródło węglowodanów.
Pszenica durum nie tylko poprawia nasz metabolizm, lecz także wzmacnia układ nerwowy, zapobiega anemii, a także usuwa z organizmu wszelkie toksyny i wolne rodniki.
To jednak nie wszystko, bowiem dzięki zawartości potasu produkty z semoliny pomagają nam także dbać o serce i nerki.
Mimo tylu pozytywnych właściwości pszenicy durum jest jednak grupa osób, które nie będą w stanie czerpać z niego należytych korzyści. Mowa oczywiście o osobach z celiakią, a więc tych, które nie tolerują glutenu.
Różnice między pszenicą durum i pszenicą zwyczajną
Pierwszą znaczącą różnicą pomiędzy maką z pszenicy durum i tą wytwarzaną z pszenicy zwyczajnej jest ich kaloryczność, która może mieć znacznie dla osób dbających o linię.
Semolina zawiera przeciętnie 340 kcal w 100 g w porównaniu do mąki zwykłej, w której znajdziemy 158 kcal w 100 g, jednak pamiętajmy, że ważna jest nie tylko kaloryczność, lecz także wartość przyswajanego pożywienia, w czym pszenica durum zdecydowanie góruje nad pszenicą zwyczajną.
Co ważne, makaron z mąki durum ma niższy indeks glikemiczny niż ten wytworzony ze zwykłej mąki, jednak dużo zależy od długości czasu poddawania go obróbce cieplnej: gotowany przez 12 minut ma 34 IG, natomiast 8 minut dłużej daje mu już 58 IG. Makaron z mąki pszennej ma mniej więcej 70 IG.