Pszenica durum - składniki, właściwości, zastosowanie
Pszenica durum coraz częściej traktowana jest jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych zbóż. Dużo mówi się o jej wysokiej wartości odżywczej i korzystnym wpływie na nasze zdrowie, co zapewniło jej miejsce w wielu polskich kuchniach. Czym dokładnie jest pszenica durum i co czyni ją słusznym wyborem w świadomym odżywianiu?
21.11.2018 | aktual.: 19.12.2018 19:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest pszenica durum?
Pszenica durum, czyli triricum durum, to nic innego jak pszenica twarda, którą powszechnie stosuje się w przemyśle spożywczym między innymi do produkcji makaronów. Rozkwit jej popularności przypadał na początek XX wieku, jednak była ona uprawiana już od wieków w Chinach czy w Afryce Północnej.
Ziarna pszenicy durum mają charakterystyczny bursztynowy kolor oraz są duże i bardzo twarde, co ułatwia pozyskiwanie z nich popularnej mąki zwanej semoliną.
Ciasto z semoliny wykazuje się dużo mniejszą elastycznością niż w przypadku tradycyjnej pszenicy, dlatego też prościej jest uzyskać z niej makaron, szczególnie spaghetti. Semolina kojarzy się przede wszystkim z wysoką jakością i dużo wyższą wartością odżywczą niż w przypadku mąki z pszenicy zwyczajnej, stąd też jej odpowiednio wyższa cena.
Co ciekawe, z pszenicy durum wytwarza się także popularną kaszę kuskus, która również robi wrażenie swoimi właściwościami.
Wartości odżywcze pszenicy durum
Pszenica durum cieszy się coraz większą popularnością wśród osób dbających o świadome odżywianie, dlatego nic dziwnego, że dużo mówi się o jej właściwościach. Wartości odżywcze pszenicy durum to przede wszystkim błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi, a także witaminy z grupy B, selen, żelazo, wapń, magnez, cynk czy fosfor. Produkty wytwarzane z pszenicy durum są też niezwykle sycące i stanowią dobre źródło węglowodanów.
Pszenica durum nie tylko poprawia nasz metabolizm, lecz także wzmacnia układ nerwowy, zapobiega anemii, a także usuwa z organizmu wszelkie toksyny i wolne rodniki.
To jednak nie wszystko, bowiem dzięki zawartości potasu produkty z semoliny pomagają nam także dbać o serce i nerki.
Mimo tylu pozytywnych właściwości pszenicy durum jest jednak grupa osób, które nie będą w stanie czerpać z niego należytych korzyści. Mowa oczywiście o osobach z celiakią, a więc tych, które nie tolerują glutenu.
Różnice między pszenicą durum i pszenicą zwyczajną
Pierwszą znaczącą różnicą pomiędzy maką z pszenicy durum i tą wytwarzaną z pszenicy zwyczajnej jest ich kaloryczność, która może mieć znacznie dla osób dbających o linię.
Semolina zawiera przeciętnie 340 kcal w 100 g w porównaniu do mąki zwykłej, w której znajdziemy 158 kcal w 100 g, jednak pamiętajmy, że ważna jest nie tylko kaloryczność, lecz także wartość przyswajanego pożywienia, w czym pszenica durum zdecydowanie góruje nad pszenicą zwyczajną.
Co ważne, makaron z mąki durum ma niższy indeks glikemiczny niż ten wytworzony ze zwykłej mąki, jednak dużo zależy od długości czasu poddawania go obróbce cieplnej: gotowany przez 12 minut ma 34 IG, natomiast 8 minut dłużej daje mu już 58 IG. Makaron z mąki pszennej ma mniej więcej 70 IG.