Pyszne i kolorowe drinki na karnawał
Pierwsze koktajle pojawiły się już na początku XVII wieku, ale popularność zyskały dopiero po pięćdziesięciu latach. Najsłynniejsi specjaliści od drinków pochodzili ze Stanów Zjednoczonych. Nie każdy wie, że ich pomysły są serwowane do dziś: np. ponadczasowy Manhattan - short drink podawany jako aperitif. Jak przygotować pyszne drinki w domu?
02.02.2012 | aktual.: 02.02.2012 17:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierwsze koktajle pojawiły się już na początku XVII wieku, ale popularność zyskały dopiero po pięćdziesięciu latach. Najsłynniejsi specjaliści od drinków pochodzili ze Stanów Zjednoczonych. Nie każdy wie, że ich pomysły są serwowane do dziś: np. ponadczasowy Manhattan - short drink podawany jako aperitif. Jak przygotować pyszne drinki w domu?
Wspomniany Manhattan to jeden z najsłynniejszy koktajli, który występuje w różnych wersjach. Zazwyczaj stosuje się wermut wytrawny; potrzebna jest również angostura: gorzka wódka o ciemnoczerwonej barwie. Przepis na 8 porcji: 1 szklanka żytniówki, 1/2 szklanki wermutu, kilkanaście kropli angostury, skórka z cytryny lub wisienki. Wykonanie: żytniówkę mieszamy z wermutem i kilkunastoma kroplami angostury. Następnie wlewamy do kieliszków. Podajemy dobrze schłodzony; możemy przybrać skórką z cytryny lub wisienkami koktajlowymi.
* Lemoniadowy drink* - pochodzi z północnego wschodu USA. Przepis na 8 porcji: 3/4 szklanki bourbona (amerykańskiej whiskey produkowanej z kukurydzy), 1 i 1/2 szklanki soku cytrynowego, 1 i 1/2 szklanki piwa, 8 plasterków cytryny, listki mięty, kostki lodu. Wykonanie: łączymy buorbon, piwo i sok cytrynowy; wkładamy do lodówki. Podajemy z lodem, przybrane listkami mięty i plasterkami cytryny.
Koktajl Americano - przepis na 5 porcji: 1 szklanka Campari Bitter, 1 szklanka słodkiego wermutu, woda gazowana, kostki lodu. Wykonanie: Mieszamy campari z wermutem i wlewamy do wysokich szklanek. Uzupełniamy wodą sodową; podajemy z lodem.
„Country Coctail” - przepis na 8 porcji: 2 szklanki przecieru żurawinowego, 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 3 i 1/2 szklanki zimnej wody gazowanej, 1 butelka dobrego, schłodzonego wina stołowego, 8 plasterków pomarańczy, kostki lodu. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy tuż przed podaniem. Dekorujemy plasterkami pomarańczy i lodem.
Kokosowe, miętowe, kawowe...
Mojito - miętowe orzeźwienie. Składniki: 40 ml białego rumu, 10 ml syropu cukrowego lub 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/2 limonki, woda gazowana, kruszony lód i 6-7 listków świeżej mięty. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzucamy listki mięty i ucieramy wraz z syropem cukrowym. Następnie dodajemy pokrojoną na 8 części limonkę i dalej ugniatamy. Potem wlewamy rum i wrzucamy pokruszony lód. Całość dopełniamy wodą gazowaną i dekorujemy listkiem mięty oraz cząstką limonki.
Orgasm - słodki drink kawowo-śmietankowy. Składniki: 40 ml Irish Cream, 40 ml likieru Amaretto, 40 ml likieru kawowego, 40 ml śmietanki 30 proc., lód, posypka ze startej czekolady. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji drinka. Następnie przelewamy do szklanki z kostkami lodu i dekorujemy startą czekoladą.
Tequila Sunrise - klasyczny drink. Składniki: 50 ml tequili, 100 ml soku pomarańczowego, 10 ml grenadyny lub syropu z malin, lód. Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzucamy 4 kostki lodu, wlewamy kolejno tequilę, sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy łyżeczką. Następnie drink ostrożnie uzupełniamy grenadyną. Zdobimy skórką pomarańczy lub wisienką.
Malibu Coco Jambo - kokosowa przyjemność. Składniki: 75 ml malibu, 25 ml wódki, 25 ml mleka, wiórki kokosowe, cukier, lód. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w shakerze z lodem. Następnie krawędź kieliszka koktajlowego smarujemy sokiem z cytryny i obtaczamy w cukrze. Gotowy drink przelewamy do kieliszka i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Bąbelkowy rum - składniki: 45 ml białego rumu, 20 ml szampana, woda mineralna gazowana, sok z 1/2 limonki, łyżeczka cukru, 3 listki mięty. Wykonanie: Do dużej szklanki wkładamy listki mięty i cukier, wlewamy sok z limonki. Dodajemy dwie kostki lodu, rum i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy szampan i dopełniamy wodą.
Łatwe i rozgrzewające
Mniej wymagającym osobom polecamy opcję: alkohol plus sok, np. 50 ml wódki, 100 ml soku bananowego, 10 ml syropu malinowego i kostki lodu.
Black Velvet - składniki: 100 ml schłodzonego, ciemnego piwa; 100 ml szampana. Wykonanie: Zimne piwo wlewamy do szklanki (long drink) i dopełniamy szampanem.
Koktajl „szampański” (z Zachodu). Przepis na 12 porcji: 3 szklanki schłodzonego soku pomarańczowego; 1 butelka zimnego, wytrawnego szampana; pokruszone kostki lodu. Wykonanie: Do soku pomarańczowego powoli dodajemy szampan; podajemy natychmiast.
W mroźny, zimowy wieczór najlepiej smakują aromatyczne grzańce: np. grzaniec z wina. Składniki: litr czerwonego wina, 2-3 laski cynamonu, 3-4 goździki, laska wanilii, 1-2 plasterki świeżego imbiru, pomarańcza, cytryna, cukier w kostkach, kieliszek rumu. Wykonanie: wino podgrzewamy z cynamonem, imbirem, goździkami i wanilią. Następnie cytrynę i pomarańczę kroimy w ćwiartki, a kostki cukru moczymy w rumie. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z winem.
ms/(kg)