GotowaniePrzepisyRyba pieczona w plastrach bekonu

Ryba pieczona w plastrach bekonu

Ryba pieczona w plastrach bekonu
20.09.2005 11:25, aktualizacja: 20.02.2006 15:34

Znakomite danie na kolację we dwoje.

*Delikatne mięso ryby z wyrazistym dymnym smakiem bekonu i małżami w tle oraz białym chłodnym winem to niezapomniane wrażenia dla smakosza. *
Składniki:
- Ryba (filet z okonia nilowego lub dorsza moczonego dzień w mleku),
- kilka plastrów bekonu,
- 4-5 sztuk małży w muszlach (mogą być mrożone),
- 2 dojrzałe pomidory,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki śmietanki kremówki,
- łyżka masła,
- łyżka mąki krupczatki,
- oliwa,
- sól,
- biały pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- świeża kolendra,
- 2 marchewki,
- 2 małe ziemniaki.

Oddzielić mięso małży od muszli i oczyścić środek z czarnych żyłek. Muszle umyć. Zagotować pół szklanki białego wina, wrzucić mięso małży i ponownie zagotować. Wyjąć i gotować wino tak długo, aż pozostanie 1/3.
Obrane ze skórki i bez pestek pomidory pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałego wina, dodać dwie łyżki kremówki i zagotować. Doprawić solą, białym pieprzem i posiekaną kolendrą. Na umytych muszlach ułożyć sos, a na nim małże.
Filet z ryby oprószyć mąką i krótko podsmażyć na oliwie z masłem z obu stron (3 minuty z każdej strony). Owinąć cienkimi plastrami bekonu i włożyć do nagrzanego (200°C) piekarnika na 10 minut.
Marchewkę pokroić w słupki, wrzucić na 5 minut do wrzącej osolonej wody. Wyjąć, odcedzić, posypać łyżeczką cukru, szczyptą soli. Skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.
Rybę podawać ułożoną na marchwi, z małżami i ziemniakami.

Tekst Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Woody Ochnio,
danie przygotowała restauracja Willa Lubicz w Gdyni Orłowie