Sery - cuchnące przysmaki

Jedni je uwielbiają i nie wyobrażają sobie bez nich swojego jadłospisu, inni nie mogą znieść ich wyjątkowo intensywnego zapachu. Chodzi oczywiście o cuchnące sery.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Niektóre z nich charakteryzują się naprawdę odrzucającą wonią, jednak są bardzo cenione ze względu na walory smakowe przez wielu miłośników dobrego jedzenia. Zobacz przegląd najbardziej śmierdzących serów na świecie!

Skarpetki i ręcznik

Najsłynniejsze śmierdzące sery pochodzą przede wszystkim z Francji, ale serem o wyjątkowo uciążliwym aromacie pochwalić mogą się też Anglicy.

Stinking Bishop wytwarzany jest od 1972 w południowo-zachodniej Anglii. Uznaje się go za jeden z najbardziej cuchnących serów. Jego specyficzny zapach porównuje się do odoru starych skarpetek i mokrych ręczników. Tę charakterystyczną woń pozyskuje się dzięki myciu sera w wywarze z gruszek o nazwie Stinking Bishop.

Vieux Boulogne

Uważa się go za najbardziej śmierdzący ser świata. Praktycznie nie spożywa się go nigdzie poza francuskim miastem Boulogne – miejscem jego wyrobu. Z powodu zapachu jego transport jest możliwy tylko w bardzo starannie zamkniętych pojemnikach, ale przechowywanie w szczelnych opakowaniach źle wpływa na smak sera. Vieux Boulogne aromat zawdzięcza rozkładającemu się piwu, w którym zanurza go się podczas dojrzewania.

Ponadto oryginalny Camembert de Normandie (a nie jego podróbki) również zalicza się do najbardziej śmierdzących serów na świecie.

Ser Napoleona

Kolejny specjał prosto z Francji to Epoisses de Bourgogne. Podobno cenił go Napoleon Bonaparte. To tradycyjny ser, którego recepturę przekazywano z pokolenia na pokolenie. Obmywa się go ręcznie, używając małej szczoteczki. Dzięki temu bakterie są rozprowadzone równomiernie. Ostatnie mycie przeprowadza się w mieszance solanki i alkoholu, dzięki której ser zyskuje swój smak i zapach.

Limburger

To jeden z najbardziej znanych śmierdzących serów. Jest uważany za niemiecki, ale tak naprawdę został wynaleziony przez belgijskich mnichów w Liege. Do jego produkcji wykorzystywane są bakterie żyjące w skórze człowieka. Aromat sera przypomina zapach stóp. Po jakimś czasie jego woń staje się bardziej intensywna.

Twarożek z Ołomuńca

Również Czesi mogą się pochwalić serem o wyjątkowo intensywnym zapachu. Chodzi to twarożek ołomuniecki, zwany też wiejskim. Pierwsze informacje o nim pochodzą z XVI wieku.

Początkowo wyrabiano go domowymi metodami w okolicy Ołomuńca i sprzedawano na okolicznych targach. W 1892 powstała fabryka produkująca masowo te serki.

Swój zapach zawdzięcza temu, że jest produkowany z kwaśnego mleka i bakterii czerwieni serowej. Jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu -tylko 1%.

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik