Sery - cuchnące przysmaki
Jedni je uwielbiają i nie wyobrażają sobie bez nich swojego jadłospisu, inni nie mogą znieść ich wyjątkowo intensywnego zapachu. Chodzi oczywiście o cuchnące sery.
03.02.2011 | aktual.: 27.08.2018 13:48
Niektóre z nich charakteryzują się naprawdę odrzucającą wonią, jednak są bardzo cenione ze względu na walory smakowe przez wielu miłośników dobrego jedzenia. Zobacz przegląd najbardziej śmierdzących serów na świecie!
Skarpetki i ręcznik
Najsłynniejsze śmierdzące sery pochodzą przede wszystkim z Francji, ale serem o wyjątkowo uciążliwym aromacie pochwalić mogą się też Anglicy.
Stinking Bishop wytwarzany jest od 1972 w południowo-zachodniej Anglii. Uznaje się go za jeden z najbardziej cuchnących serów. Jego specyficzny zapach porównuje się do odoru starych skarpetek i mokrych ręczników. Tę charakterystyczną woń pozyskuje się dzięki myciu sera w wywarze z gruszek o nazwie Stinking Bishop.
Vieux Boulogne
Uważa się go za najbardziej śmierdzący ser świata. Praktycznie nie spożywa się go nigdzie poza francuskim miastem Boulogne – miejscem jego wyrobu. Z powodu zapachu jego transport jest możliwy tylko w bardzo starannie zamkniętych pojemnikach, ale przechowywanie w szczelnych opakowaniach źle wpływa na smak sera. Vieux Boulogne aromat zawdzięcza rozkładającemu się piwu, w którym zanurza go się podczas dojrzewania.
Ponadto oryginalny Camembert de Normandie (a nie jego podróbki) również zalicza się do najbardziej śmierdzących serów na świecie.
Ser Napoleona
Kolejny specjał prosto z Francji to Epoisses de Bourgogne. Podobno cenił go Napoleon Bonaparte. To tradycyjny ser, którego recepturę przekazywano z pokolenia na pokolenie. Obmywa się go ręcznie, używając małej szczoteczki. Dzięki temu bakterie są rozprowadzone równomiernie. Ostatnie mycie przeprowadza się w mieszance solanki i alkoholu, dzięki której ser zyskuje swój smak i zapach.
Limburger
To jeden z najbardziej znanych śmierdzących serów. Jest uważany za niemiecki, ale tak naprawdę został wynaleziony przez belgijskich mnichów w Liege. Do jego produkcji wykorzystywane są bakterie żyjące w skórze człowieka. Aromat sera przypomina zapach stóp. Po jakimś czasie jego woń staje się bardziej intensywna.
Twarożek z Ołomuńca
Również Czesi mogą się pochwalić serem o wyjątkowo intensywnym zapachu. Chodzi to twarożek ołomuniecki, zwany też wiejskim. Pierwsze informacje o nim pochodzą z XVI wieku.
Początkowo wyrabiano go domowymi metodami w okolicy Ołomuńca i sprzedawano na okolicznych targach. W 1892 powstała fabryka produkująca masowo te serki.
Swój zapach zawdzięcza temu, że jest produkowany z kwaśnego mleka i bakterii czerwieni serowej. Jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu -tylko 1%.