Siedem reguł, które pozwolą żyć dłużej
Amerykańscy naukowcy wyszczególnili kilka prostych reguł, które o 34 proc. zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu różnorodnych chorób.
Amerykańscy naukowcy wyszczególnili kilka prostych reguł, które o 34 proc. zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu różnorodnych chorób.
W artykule opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition" eksperci z Funduszu Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF) oraz Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research, AICR) dowodzą, że aby utrzymać dobry stan zdrowia, trzeba: dbać o zachowanie prawidłowej masy ciała, podejmować aktywność fizyczną co najmniej 30 minut dziennie, unikać produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa), jeść warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Należy także ograniczyć alkohol do maksymalnie 2 jednostek dziennie dla mężczyzn i 1 dziennie dla kobiet. Dodatkowo w przypadku pań - karmić piersią dziecko co najmniej do szóstego miesiąca życia.
Aby potwierdzić skuteczność tych reguł, uczeni przez 12 lat monitorowali nawyki żywieniowe i inne elementy stylu życia u 380 tysięcy osób w 9 krajach europejskich. Badacze porównali stan zdrowia uczestników, którzy ich przestrzegali z samopoczuciem i zagrożeniem chorobami osób, które nie stosują się do tych zasad.
Okazało się, że osoby, które przestrzegają zasad, mają o 50 proc. niższe prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób układu oddechowego, o 44 proc. mniejsze z powodu chorób układu krążenia i o 20 proc. mniejsze na nieuleczalne nowotwory.
Najbardziej skuteczne są dwie wskazówki - dbanie o odpowiednią wagę (zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 22 proc.) oraz stosowanie jadłospisu bogatego w produkty pochodzenia roślinnego (zmniejsza ryzyko śmierci o 21 proc.).
W przypadku ryzyka zgonu z powodu raka, najistotniejsze okazały się: menu bogate w warzywa i owoce, ograniczenie spożycia alkoholu i dodatkowo w przypadku kobiet karmienie piersią - zmniejszają ryzyko odpowiednio o 17, 21 i 10 proc.
Amerykański Instytut Badań nad Rakiem, zrzesza niezależnych naukowców z całego świata, od ponad 30 lat prowadzi badania i publikuje obszerne opracowania na ten temat. Dziś nie ma już żadnych wątpliwości, że dieta oparta na produktach roślinnych z minimalizacją mięsa może zmniejszyć ryzyko wielu nowotworów.
Na podstawie www.aicr.org/(gabi)/WP Kobieta