FitnessSmoothie – przepisy na zdrową przekąskę dla trenujących i nie tylko

Smoothie – przepisy na zdrową przekąskę dla trenujących i nie tylko

Smoothie to coraz bardziej popularny napój, który tradycyjnie powstaje z owoców i lodu. Dietetyczne wydanie tego koktajlu bazuje jednak na liściach zielonych warzyw, między innymi jarmużu albo szpinaku. To doskonały sposób na lekkostrawny, pełnowartościowy posiłek.

Smoothie – przepisy na zdrową przekąskę dla trenujących i nie tylko
Źródło zdjęć: © iStock.com

Czym jest smoothie?

Smoothie to zmiksowany, schłodzony napój, który oryginalnie powstaje na bazie kilku rodzajów owoców lub gotowych produktów typu smoothie. Posiada gęstą, kremową konsystencję. Płynną podstawą smoothie jest z kolei lód. Nierzadko dodaje się do napoju również jogurt, miód, syropy smakowe, a także mleko.

Koktajl tego typu może być doskonałą przekąską lub pełnowartościowym posiłkiem dla osób trenujących albo odchudzających się. Dietetyczne smoothie bazować jednak powinno na zielonych warzywach, między innymi szpinaku lub jarmużu. Same owoce mogą stworzyć bombę kaloryczną pełną fruktozy, czyli cukru prostego, który w organizmie ludzkim rozkłada się stosunkowo wolno.

Dietetyczne smoothie to świetny pomysł dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Ma formę płynną, więc łatwo się trawi, a przy tym daje ogromny zastrzyk energii. Zaletą smoothie jest także to, że można je przygotować w domu, wlać do pojemnika termicznego i zabrać do pracy czy na trening.

Dietetyczne smoothie – składniki

Smoothie może mieć wiele odsłon. Warto eksperymentować ze smakami, żeby się nie znudzić zbyt szybko jednym zestawem składników. Dobre, dietetyczne smoothie powinno zawierać:
• zieloną bazę – liście szpinaku lub jarmużu,
• owoce – warto wybrać jeden wiodący, o mocnym smaku i dwa mniej charakterystyczne; w okresie zimowym mogą to być owoce mrożone,
• płyn – do wyboru: lód, mleko, kefir, jogurt naturalny,
• dodatki – można dodać przyprawy korzenne (np. cynamon)
lub zioła (np. miętę)
.

Przepisy na smoothie

Prezentujemy przepisy zarówno na smoothie dietetyczne, jak i tradycyjne.

  • tradycyjne owocowe smoothie z papai

Składniki:
- pół papai,
- 1 banan średniej wielkości,
- 1 szklanka wody kokosowej,
- 1 szklanka mleka roślinnego o dowolnym smaku,
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego.

Sposób przygotowania: papaję należy przekroić na pół, jedną połówkę odłożyć do lodówki, drugą zaś oczyścić z nasion i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Tak przygotowaną papaję wrzucić do pojemnika blendera, a następnie dodać pokrojonego banana, składniki płynne i zmiksować na aksamitną masę.

  • dietetyczne smoothie bowl

Składniki:
- garść szpinaku,
- 1 mango,
- 1 banan,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- pół szklanki mleka roślinnego lub soku ananasowego,
- plasterki banana, granola, owoce leśne do położenia na wierzch.

Sposób przygotowania: szpinak należy przepłukać i umieścić w pojemniku blendera. Mango pozbawić pestki i skórki, pokroić w kostkę, podobnie jak banana i dodać do blendera. Następnie dolać składniki płynne i wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekkie smoothie bowl należy podawać w misce, przystrojone granolą i owocami. Można skropić całość syropem klonowym lub sokiem owocowym.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)