FitnessSok z selera – właściwości selera, jak zrobić sok z selera korzeniowego i naciowego

Sok z selera – właściwości selera, jak zrobić sok z selera korzeniowego i naciowego

Sok z selera – właściwości selera, jak zrobić sok z selera korzeniowego i naciowego
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tatiana Naklicka
14.12.2018 13:40, aktualizacja: 03.02.2019 20:31

Choć seler naciowy i korzeniowy posiada wiele drogocennych składników odżywczych, to ze względu na charakterystyczny zapach i smak nie ma wielu wielbicieli. Sok z selera warto jednak włączyć do codziennego menu, ponieważ dostarcza do organizmu ważne składniki, a także pozwala schudnąć. Co warto wiedzieć o selerze i jak się do niego przekonać?

Seler – rodzaje

Seler to roślina dwuletnia, która ma bardzo specyficzny smak i zapach. Po obraniu szybko zmienia kolor z zielonego na brązowy, dlatego warto go spryskać kilkoma kroplami soku z cytryny.

Wyróżniamy trzy odmiany selera: selery korzeniowe nazywane również selerami zwyczajnymi, selery naciowe (selery łodygowe) oraz selery liściowe.

Wszystkie trzy odmiany znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Często warzywo jest dodawane do zup, a także sosów jako przyprawa zmieniająca lekko smak potrawy.

Ponadto seler coraz częściej stanowi podstawowy składnik sałatek, a także zdrowych koktajli odchudzających. Warto wiedzieć, że selera liściowego najlepiej jeść na surowo. Posiada duże rozłożyste liście, które mają wyrazisty smak.

Seler – wartości odżywcze

Seler jest skarbnicą witamin i minerałów, dlatego warto nie wykluczać go z diety. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę B (witaminę B9 oraz kwas foliowy)
, witaminę PP, witaminę A, witaminę C oraz witaminę E. Wśród minerałów prym wiodą żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz sód.

Poza tym w selerze występuje psoralen będący pochodną kumaryny, czyli związku wytwarzającego w organizmie komórki antynowotworowe.

Więcej składników odżywczych zawierają liście selera niż korzeń. Znajdziemy w nich antyoksydanty, fitosterole oraz flawonoidy.

Seler – właściwości zdrowotne

Seler to dobre rozwiązanie dla osób, które są na diecie redukcyjnej, ponieważ wspomaga proces odchudzania, przyspieszając metabolizm. Seler korzeniowy jest niskokaloryczny. W 100 g jest jedynie 20 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi 15, natomiast selera naciowego 35, a gotowanego selera naciowego aż 85.

Pijąc koktajl z selera lub jedząc na surowo, możemy szybciej pozbyć się z organizmu toksyn, które zalegają w organizmie. Seler pomaga również zwalczać nadciśnienie. Często obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiega chorobom serca. Wykazuje również właściwości antynowotworowe, dlatego powinien na stałe zagościć w codziennym menu.

Sok z selera – jak zrobić?

Do przygotowania pysznego, a zarazem zdrowego soku z selera będziemy potrzebowali soku z ananasa, soku z limonki, soku z wyciśniętego selera, syropu klonowego oraz mięty. Seler przepuszczamy przez sokowirówkę, natomiast ananasa miksujemy w blenderze. Następnie wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, przelać do szklanek i udekorować listkiem mięty.

Zamiast ananasa możemy koktajl przyrządzić z jabłkiem lub marchewką. W ten sposób zniwelujemy charakterystyczny smak selera.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także