Tani cynamon z kory drzewa kasja
Wiele rodzajów cynamonu, produktów żywnościowych przyprawianych cynamonem, napojów i suplementów diety dostępnych np. w USA zawiera taką postać tej przyprawy, która charakteryzuje się wysokimi poziomami naturalnej substancji mogącej szkodzić wątrobie u niektórych nadwrażliwych ludzi. Badanie na ten temat ukazało się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Autorzy prac podkreślają, że takie same rezultaty uzyskano w pracach opublikowanych w Unii Europejskiej.
Ikhlas Khan, kierujący badaniem, wyjaśnia, że cynamon, który pochodzi z kory niektórych drzew, jest jedną z najpopularniejszych przypraw używanych w napojach i żywności. Ponieważ cynamon "prawdziwy", czyli cejloński, jest naprawdę drogi, w większości produktów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych (np. chleb, bułki), używa się suszonego cynamonu z kory drzewa kasja (Cynamonowiec wonny, Cinnamomum cassia).
Cynamon cejloński zawiera niewielkie ilości kumaryny, czyli naturalnej substancji powiązanej z uszkodzeniami wątroby u ludzi, którzy są na nią wrażliwi. Niestety, cynamon kasja zawiera o wiele większe ilości kumaryny.
Khan przeanalizował zawartość kumaryny w różnych produktach, w których użyto cynamonu. Odkrył, że kumaryna była obecna czasami w naprawdę dużych ilościach w suplementach diety opartych na cynamonie i w produktach spożywczych doprawianych cynamonem.