Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe antidotum na wzmocnienie odporności?
Syrop z cebuli to prosty i skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby cieszyć się z pomocnego i zdrowego preparatu. Dzięki domowemu specyfikowi chłodniejsze dni i wieczory nie będą grozić przeziębieniem.
Syrop z cebuli według domowej receptury
Chcąc przygotować domowej roboty syrop z cebuli potrzebujesz:
- 2 średnie cebule (około 250 g);
- 4 łyżki miodu (ewentualnie cukru);
- sok z cytryny, imbir lub czosnek (opcje do wyboru).
Pamiętaj, że świeży syrop powinien być przechowywany w słoiku, a dopiero potem lepiej go przelać do mniejszej butelki.
Zobacz także:
Syrop z cebuli – krótka instrukcja wykonania
Do syropu z cebuli możesz użyć dowolnej odmiany głównego warzywa, ale najlepiej sięgnąć po klasyczną żółtą cebulę, którą znajdziesz w każdym sklepie czy na targu. Od czego zacząć?
Przygotowanie syropu z cebuli:
- Na początek obierz i posiekaj obie cebule. Pamiętaj, aby były naprawdę drobno posiekane. Następnie przełóż je do słoika o pojemności 400 ml.
- Do cebuli dodaj 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej lipowego) albo 4 łyżki cukru trzcinowego.
- Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, a słoik przykryj nakrętką i odstaw na 2-3 doby na parapet.
- Po tym czasie cebula puści sok – odcedź go i przelej do oddzielnego naczynia lub butelki.
- Gotowy syrop ma rzadką konsystencję, dlatego trzymaj go w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli chcesz, możesz opcjonalnie dodać do syropu plasterki czosnku albo kawałek świeżego imbiru.
Osoby dorosłe mogą wypijać nawet 3 łyżki syropu z cebuli dziennie, w przypadku dzieci dawka to w przybliżeniu 2 łyżki.