GotowaniePrzepisySyrop z cebuli. Jak zrobić domowe antidotum na wzmocnienie odporności?

Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe antidotum na wzmocnienie odporności?

Syrop z cebuli to prosty i skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby cieszyć się z pomocnego i zdrowego preparatu. Dzięki domowemu specyfikowi chłodniejsze dni i wieczory nie będą grozić przeziębieniem.

Syrop z cebuli bez wątpienia pomoże przy infekcjach jesiennych.
Syrop z cebuli bez wątpienia pomoże przy infekcjach jesiennych.
Źródło zdjęć: © 123RF

Syrop z cebuli według domowej receptury

Chcąc przygotować domowej roboty syrop z cebuli potrzebujesz:

  • 2 średnie cebule (około 250 g);
  • 4 łyżki miodu (ewentualnie cukru);
  • sok z cytryny, imbir lub czosnek (opcje do wyboru).

Pamiętaj, że świeży syrop powinien być przechowywany w słoiku, a dopiero potem lepiej go przelać do mniejszej butelki.

Zobacz także:

Syrop z cebuli – krótka instrukcja wykonania

Do syropu z cebuli możesz użyć dowolnej odmiany głównego warzywa, ale najlepiej sięgnąć po klasyczną żółtą cebulę, którą znajdziesz w każdym sklepie czy na targu. Od czego zacząć?

Przygotowanie syropu z cebuli:

  1. Na początek obierz i posiekaj obie cebule. Pamiętaj, aby były naprawdę drobno posiekane. Następnie przełóż je do słoika o pojemności 400 ml.
  2. Do cebuli dodaj 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej lipowego) albo 4 łyżki cukru trzcinowego.
  3. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, a słoik przykryj nakrętką i odstaw na 2-3 doby na parapet.
  4. Po tym czasie cebula puści sok – odcedź go i przelej do oddzielnego naczynia lub butelki.
  5. Gotowy syrop ma rzadką konsystencję, dlatego trzymaj go w lodówce do 2 tygodni.

Jeśli chcesz, możesz opcjonalnie dodać do syropu plasterki czosnku albo kawałek świeżego imbiru.

Osoby dorosłe mogą wypijać nawet 3 łyżki syropu z cebuli dziennie, w przypadku dzieci dawka to w przybliżeniu 2 łyżki.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)