Nalewka z głogu. Jak przygotować domowy lek na odporność i przeziębienie?
Domowa nalewka z głogu to świetny pomysł na naturalny środek wzmacniający odporność i zwalczający jesienno-zimowe przeziębienie. Warto pamiętać o babcinym sposobie na zdrowie, ponieważ dzięki temu szybciej oraz skuteczniej pozbędziesz się wielu denerwujących dolegliwości. Jak przygotować nalewkę z głogu? Skorzystaj z kilku podpowiedzi.
08.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:06
Nalewka z głogu to znany i ceniony domowy lek na wiele dolegliwości bólowych. Jest także skuteczny w ochronie serca i wzmacnianiu odporności, więc chcąc dla pewności zabezpieczyć siebie oraz rodzinę przed przejściowymi przeziębieniami, koniecznie przygotuj jeden z poniższych przepisów na nalewkę z głogu. Możesz z niej skorzystać w każdej chwili, a efekty działania na pewno przejdą Twoje oczekiwania.
Nalewka z głogu – klasyczny przepis
Nim przejdziesz do szczegółowej instrukcji wykonania nalewki z głogu, pamiętaj o ważnej wskazówce. Owoce głogu najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, natomiast gotowa nalewka powinna jak najdłużej leżakować. Jej smak będzie doskonały po 8 miesiącach albo nawet po roku.
Składniki:
Przygotowanie:
- Na początek wsyp owoce do słoja, a spirytus wymieszaj ze szklanką wody. Zalej mieszanką głóg.
- Nakryj szczelnie naczynie, po czym odstaw na 2 tygodnie, regularnie potrząsając gąsiorkiem.
- Zagotuj pozostałą część wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
- Pilnuj gotującej mieszanki, zdejmując pianę.
- Zlej alkohol z owoców, po czym wlej do syropu i wszystko wymieszaj.
- Znowu przelej do słoja, zamknij i odstaw na kilka dni.
- Na koniec przefiltruj i rozlej do butelek.
Nalewka z głogu – wersja miodowa
Składniki:
- 1,5 kg owoców głogu;
- 2 szklanki spirytusu;
- 2 szklanki wódki;
- 30 dag cukru;
- 6 łyżek miodu;
- 5 goździków;
- 2 laski cynamonu;
- 4,5 szklanki wody;
- skórka z cytryny i pomarańczy.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą owoce głogu.
- Wsyp owoce do słoika i zalej połową wody oraz wódką i spirytusem.
- Odstaw na 2 tygodnie nie zapominając o szczelnym zamknięciu.
- W garnku zagotuj wodę z przyprawami oraz skórką cytrynową i pomarańczową. Pod koniec gotowania dodaj cukier i miód.
- Wszystko połącz z alkoholem zlanym z głogu i znowu odstaw na kilka dni.
- Nalewkę z głogu zlej do butelek albo słoików, po czym pozostaw do leżakowania w ciemnym miejscu.