Szaszłyki z grilla - najlepsze przepisy
Szaszłyki to świetna przekąska kojarząca się z letnimi wieczorami i spotkaniami w gronie przyjaciół. Plusem szaszłyków jest to, że można skomponować z dowolnych składników według uznania. Najczęściej jednak jest to cebula, papryka i cukinia.
Szaszłyki z grilla latem i zimą
Letnie wieczory to idealny czas na rozłożenie grilla i przygotowanie pysznych szaszłyków. Grill sam w sobie ma także charakter imprezy towarzyskiej w gronie rodziny lub przyjaciół. Kusi zapach unoszący się na tarasie czy w ogródku, a także smak rumiano podpieczonych potraw z grilla.
Gdy lato się skończy, nie należy rozpaczać, ale zainwestować w patelnię z funkcją grilla albo grill elektryczny, który podobnie jak ten tradycyjny nie będzie wymagał użycia oleju.
Sekretem wyśmienitych szaszłyków z grilla jest dobranie odpowiednich składników. Nie powinno wśród nich zabraknąć cebuli, papryki, cukinii, a w wersji niewegetariańskiej również mięsa. Wszystko to należy nałożyć na długie patyczki i posypać aromatycznymi przyprawami – ziołowymi lub korzennymi, według uznania.
Pyszne szaszłyki z grilla – przepisy
- Szaszłyki na grilla z kurczakiem
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka,
- 400 g cukinii,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryczka chili,
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- opcjonalnie: po 1/2 łyżeczki kminu włoskiego, kolendry zmielonej i oregano, 1 łyżeczka kurkumy.
Sposób wykonania: Pokroić składniki, kurczaka, paprykę i cukinię w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Z papryczki chili wyciąć pestki, potem drobno ją posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić solą i pieprzem, posypać przyprawami i zalać oliwą, następnie wymieszać. Nadziewanie szaszłyków z kurczaka powinno być naprzemienne, tak żeby były one kolorowe.
Szaszłyki należy grillować do momentu, w którym mięso przestanie być surowe, około 10 – 12 minut. W trakcie pieczenia należy je regularnie obracać. Na koniec skropić sokiem z cytryny i polać miodem. Podawać z sosem tzatziki lub samym jogurtem greckim.
- Wieprzowe szaszłyki z grilla
Składniki:
- 500 g karkówki,
- 300 g boczek,
- 300 g papryki czerwonej,
- 300 g szalotki,
- 3 łyżki stołowe musztardy sarepskiej,
- 3 łyżeczki suszonego majeranku,
- 100 ml oliwy z oliwek.
Sposób wykonania: mięso należy pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, musztardą i oliwą. Odstawić, aby mięso przeszło mieszanką. Następnie należy pokroić paprykę w kostkę, szalotkę w ćwiartki, boczek w plastry. Kolejny krok to nadziewanie naprzemiennie składników szaszłyków na grilla i podpiekanie lub smażenie przez około 15 minut.
- Wegetariańskie szaszłyki z grilla
Składniki:
- 400 g wędzonego tofu,
- 2 papryki czerwone,
- 1 większa cukinia,
- 3 cebule czerwone lub białe,
- kilka większych pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i kumin rzymski do smaku,
- oliwa.
Sposób przygotowania: paprykę, cukinię i tofu należy pokroić w większą kostkę, a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa umieścić w misce i wymieszać z przyprawami oraz oliwą, następnie nadziewać na patyczki do szaszłyków naprzemienne z wędzonym tofu. Szaszłyki powinny pozostać na grillu, dopóki warzywa nie staną się miękkie.