Szczaw - zdrowy, ale nie dla każdego

Niepozorne listki szczawiu, porastające łąki i pastwiska, są kopalnią witaminy C oraz innych witamin. Z drugiej strony, roślina ta zawiera duże ilości szczawianów, które powodują powstawanie kamicy nerkowej oraz wypłukują wapń z organizmu.

Obraz

/ 6Właściwości antybakteryjne i odkażające

Obraz
© 123RF

Niepozorne listki szczawiu, porastające łąki i pastwiska, są kopalnią witaminy C oraz innych witamin. Roślina ta zawiera również duże ilości szczawianów, które powodują powstawanie kamicy nerkowej oraz wypłukują wapń z organizmu.

Właściwości lecznicze szczawiu znane były od wieków. Lekarze w starożytnej Grecji wykorzystywali jego korzenie do leczenia problemów układu trawiennego - zaparć, biegunek oraz wzdęć.
Z kolei liście zalecali spożywać przy szkorbucie i zapaleniu dziąseł. Medycyna ludowa doceniła w szczawiu jego właściwości antybakteryjne i odkażające. Korzeń rośliny wykorzystywano do przemywania źle gojących się i ropiejących ran.

Medycyna chińska zaleca z kolei spożywanie tej byliny w przypadku grzybicy oraz przy skurczach żołądka. Ponadto wykorzystuje się ją w leczeniu anemii, gdyż jej liście mają właściwości krwiotwórcze i obfitują w duże ilości żelaza.

Tekst Anna Loska na podst. era-zdrowia.pl

/ 6Chroni przed wolnymi rodnikami

Obraz
© 123RF

Oprócz żelaza szczaw zawiera spore ilości witaminy C (50 mg na 100 g) oraz flawonoidów - przeciwutleniaczy chroniących nasze ciało przed wolnymi rodnikami i spowalniających procesy starzenia.

Flawonoidy są na tyle silne, że mogą powodować obumieranie komórek nowotworowych. Takie działanie ekstraktu ze szczawiu zostało zaobserwowane w trakcie badań przeprowadzonych na jednej z uczelni na Jamajce. Naukowcy poddali działaniu ekstraktu komórki nowotworowe, które w szybkim czasie po rozpoczęciu eksperymentu przestały się rozwijać, a wkrótce zaczęły słabnąć i obumierać.

/ 6Stosuj na skórę

Obraz
© 123RF

Stosowany zewnętrznie (maseczka z roztartych liści) odżywia i ujędrnia skórę, a ponadto zapobiega powstawaniu przebarwień.

Akurat tę właściwość rośliny wykorzystuje naturalna kosmetologia - ekstrakty ze szczawiu zawarte są w wielu preparatach rozjaśniających skórę.

Ponadto listki obfitują w pierwiastki, takie jak krzem, mangan, oraz w garbniki, glikozydy, niacynę i ryboflawinę.

/ 6Kto nie powinien go spożywać?

Obraz
© 123RF

Szczaw zawiera wiele cennych składników, więc osoby zdrowe nie mają powodu, by wykluczać go ze swojej diety.

Nie powinniśmy jednak przesadzać z konsumpcją, ponieważ obok witamin i minerałów zawiera mniej zdrowe składniki. Chodzi o zawarty w liściach szczawian potasu, który wiąże się z wapniem, uniemożliwiając tym samym wchłonięcie tego pierwiastka przez organizm.

/ 6Uważaj też na zieloną herbatę i szpinak

Obraz
© 123RF

W skrajnych przypadkach przedawkowanie szczawianu potasu prowadzić może do odwapnienia kości i osteoporozy. Jednak spożywany raz w tygodniu z pewnością nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie - okaże się cennym składnikiem naszej diety. Jeśli jednak boimy się niedoboru wapnia, jedząc szczaw wzbogaćmy także dietę w nabiał.

Pamiętajmy też, że pomimo sugestywnej nazwy, szczaw wcale nie zawiera największej ilości szczawianów. Herbata oraz szpinak mają ich znacznie więcej. Kilogram zielonej herbaty to 3,7 g kwasów szczawiowych, 1 kg szpinaku z kolei zawiera 3,2 g tej substancji. Szczaw zawiera 3,0 g szczawianów na kilogram.

/ 6Cierpisz na kamicę nerkową?

Obraz
© 123RF

Niektóre źródła wskazują na to, że spożywanie szczawiu w przypadku kamicy nerkowej może prowadzić do pogłębienia tego schorzenia.

Nie ma jednak żadnych danych wskazujących na to, że duża ilość szczawianów w diecie mogłaby wpłynąć na pojawienie się takich kamieni u osoby zdrowej. Normalnie funkcjonujący organizm wydala większość szczawianów wraz z innymi niepotrzebnymi lub szkodliwymi substancjami.

Przedawkowanie objawia się długotrwałą biegunką, wymiotami, wysoką gorączką, poczuciem niepokoju oraz szczękościskiem. Na szczęście takie skrajne sytuacje występują bardzo rzadko.

Wybrane dla Ciebie

Jak pozbyć się cieni pod oczami? Przetestowaliśmy popularny trik
Jak pozbyć się cieni pod oczami? Przetestowaliśmy popularny trik
Wskoczyła w "małą czarną". Wszyscy i tak patrzyli na jej stopy
Wskoczyła w "małą czarną". Wszyscy i tak patrzyli na jej stopy
Gdzie wyrzucać przypalone jedzenie? Pod żadnym pozorem nie do kosza
Gdzie wyrzucać przypalone jedzenie? Pod żadnym pozorem nie do kosza
Niewielu wie, kim był jej mąż. Zostawił dla niej rodzinę
Niewielu wie, kim był jej mąż. Zostawił dla niej rodzinę
W młodości wytatuowała brzuch. Po latach pokazała, jak wygląda
W młodości wytatuowała brzuch. Po latach pokazała, jak wygląda
Żałuje współpracy z Joanną Krupą? "Zrobiła skok na kasę"
Żałuje współpracy z Joanną Krupą? "Zrobiła skok na kasę"
Posadź właśnie teraz. Wiosną wypuszczą zdrowe pędy
Posadź właśnie teraz. Wiosną wypuszczą zdrowe pędy
Przetrzyj meble produktem z łazienki. Na długo zapomnisz o kurzu
Przetrzyj meble produktem z łazienki. Na długo zapomnisz o kurzu
Mówi wprost o Polkach. Wyznała, dlaczego trudno im znaleźć partnera
Mówi wprost o Polkach. Wyznała, dlaczego trudno im znaleźć partnera
Luksus w samym sercu Warszawy. Oto jej "drugi dom"
Luksus w samym sercu Warszawy. Oto jej "drugi dom"
Popularne jesienne kwiaty. Nie sprawdzą się w każdym domu
Popularne jesienne kwiaty. Nie sprawdzą się w każdym domu
Wypróbuj trik ze spłuczką. Rachunki za wodę spadną
Wypróbuj trik ze spłuczką. Rachunki za wodę spadną