GotowaniePrzepisySzwajcarski ser nowym super food. Naukowcy odkryli jego niezwykłe właściwości

Szwajcarski ser nowym super food. Naukowcy odkryli jego niezwykłe właściwości

Szwajcarski ser nowym super food. Naukowcy odkryli jego niezwykłe właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Nagel
06.09.2017 20:52, aktualizacja: 07.09.2017 13:16

Awokado, nasiona chia czy komosa – to „super food”, które ma w swojej kuchni każda fanka zdrowego odżywiania. Niedługo do listy najzdrowszych produktów świata ma szansę dołączyć także szwajcarski ser. Produkt ten, według najnowszych badań, ma sprawić, że będziemy żyć dłużej.

Naukowcy z Uniwersytetu Koreańskiego w Seulu odkryli, że w szwajcarskim ementalerze znajduje się specjalny szczep bakterii Propionibacterium freudenreichii, które leczą stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Na łamach pisma "Scientific Reports” zapewniają również, że probiotyk ten ma właściwości przeciwstarzeniowe, a ta wiadomość z pewnością zainteresuje kobiety.

Badania przeprowadzono na robakach, ale naukowcy zapewniają, że szwajcarski ser i zawarte w nim probiotyki zadziałają podobnie na ludzi. Nie tylko polepszają działanie układu immunologicznego, ale też tłumią negatywne skutki stresu.

Warto także dodać, że nawet mały kawałek szwajcarskiego sera to od 10 do 15 proc. zalecanego dziennego spożycia białka. Ma także sporo wapnia i fosforu, które wpływają pozytywnie na nasze kości. Zaletą sera jest także fakt, że ma bardzo niski poziom laktozy.

Warto także dodać, że to dzięki właśnie Propionibacterium freudenreichii szwajcarski ser ma dziury. Według naukowców, im większe dziury w serze, a tym samym bardziej intensywny smak, tym więcej zbawiennych probiotyków w produkcie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (12)
Zobacz także