Lepsze mrożone niż świeże. Dietetyczka wskazała cztery produkty

Jakie produkty warto zamrozić?
Jakie produkty warto zamrozić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.10.2024 12:32, aktual.: 06.10.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brytyjska dietetyczka Rhiannon Lambert twierdzi, że niektóre produkty w wyniku procesu mrożenia zyskują wiele cennych dla nas składników odżywczych. Wskazałą cztery, które z pewnością często lądują na naszych talerzach.

Mrożonki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Część osób zastanawia się, czy w wyniku procesu mrożenia poszczególne produkty nie tracą na wartości odżywczej. Brytyjska dietetyczka zauważa, że w wybranych przypadkach... jest dokładnie na odwrót.

Niektóre warzywa oraz owoce w wyniku procesu mrożenia mają więcej witamin i minerałów niż ich świeże odpowiedniki. Z jakiego powodu? Świeże są przewożone i przechowywane przez kilka dni w sklepach, zaś mrożone zaraz po zbiorach zachowują więcej witamin.

Trzy popularne warzywa oraz ryby w wyniku zamrożenia zyskują na wartościach odżywczych, co jest korzystne i dla nas. Co znalazło się na liście?

Zamroź te warzywa. Ekspertka wyjaśnia, co zyskasz

Rhiannon Lambert w rozmowie z serwisem Daily Mail zauważa, że mrożone brokuły będą zawierać więcej witaminy B2, czyli ryboflawiny, składnika ważnego dla prawidłowego trawienia oraz poprawnego funkcjonowania mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na liście znalazła się również kukurydza. Ta mrożona zawiera więcej witaminy C niż jej świeży odpowiednik. Dodatkowo dzięki temu procesowi zachowuje swoją naturalną słodycz.

Dietetyczka radzi też mrozić szpinak - świeży bardzo szybko się psuje i traci swoje składniki odżywcze. W zamrożonych liściach cenne kwas foliowy i witamina C są nienaruszone.

Nie tylko warzywa

Rhiannon Lambert podkreśla, że proces mrożenia jest też korzystny w przypadku ryb, które tym sposobem zatrzymują ważne kwasy tłuszczowe takie jak omega-3.

- Badanie wykazało, że większość kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach jest nadal dostępna po trzech miesiącach mrożenia - podkreśliła dietetyczka.

Poddawanie żywności procesowi mrożenia ma też jednak swoje minusy, o czym mówił m.in. Silke Restemeyer z Niemieckiego Stowarzyszenia Żywienia. Produkty w wyniku mrożenia mogą delikatnie różnić się w smaku oraz wyglądzie. Mrożenie nie jest też zbyt ekologicznym działaniem - zamrażarki pochłaniają sporo energii.

- Zamrażanie prawie nie ma wpływu na składniki odżywcze (...). Aromat i smak są w dużej mierze zachowane, a straty składników odżywczych są bardzo niskie - mówił Restemeyer, cytowany przez niemiecki serwis Bild.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
zdrowieodżywianiedieta