Nigdy nie jedz tego w Turcji. Lekarz ostrzega turystów z Polski
Wybierasz się do Turcji? Zanim zamówisz jakąkolwiek potrawę, zastanów się dwa razy. Spożycie niektórych dań i przekąsek może wiązać się z zatruciem. Czego lepiej unikać? Posłuchaj rad lekarza chorób zakaźnych.
Turcja to kraj o bogatej kulturze, historii i kuchni. W sezonie wakacyjnym temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, a morze jest bardzo ciepłe. Z tego powodu jest oblegana przez turystów.
Jeśli wybierasz się do Turcji, uważaj na to, co jesz. Niektóre potrawy mogą wywołać poważne problemy żołądkowe. Dr Piotr Kajfasz, specjalista chorób zakaźnych oraz medycyny morskiej i tropikalnej w rozmowie z Medonetem radzi Polakom, czego lepiej unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Polka ostrzega przed Turkami. Mówi, jakie triki stosują
Czego lepiej nie jeść w Turcji?
Turcja przyciąga miliony turystów. Można tu wypoczywać na plaży, kąpać się w ciepłym morzu czy zwiedzać liczne zabytki. W trakcie wakacji musimy też coś jeść. Kuchnia turecka to nie tylko kebaby, ale i pilaf, burek, dolma, kotleciki icli kofte czy ryby i owoce morza. Okazuje się, że spożycie niektórych potraw może skończyć się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Dr Piotr Kajfasz, specjalista chorób morskich i zakaźnych w rozmowie z Medonetem powiedział, jakich dań lepiej unikać.
- Należy unikać surowych sałatek warzywnych, jogurtów, lodów. Nie zaleca się spożywania surowego krwistego mięsa, surowych lub półsurowych ryb i owoców morza - tłumaczył.
Dlaczego nie powinno spożywać się akurat tych dań i przekąsek? W Turcji panują zupełnie inne warunki sanitarne niż te, do których przywykliśmy w Polsce. Nie mamy pewności, że spożywane warzywa i owoce zostały dokładnie umyte. Z kolei produkty mleczne mogą wywołać bóle brzucha, biegunkę czy nudności, zwłaszcza u osób mających problemy z jelitami.
Zapomnij o owocach morza. Lepiej ich nie jeść
Potrawy bazujące na mięsie czy też owocach morza wymagają obróbki termicznej w bardzo wysokiej temperaturze. Tylko w ten sposób można pozbyć się z nich bakterii i drobnoustrojów. Zamawiając je w barze czy popularnych w Turcji budkach nie mamy pewności, że zostały dobrze przygotowane. To samo dotyczy owoców morza.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie wakacji bez ryby czy soczystego steka, wybierz się do restauracji o wysokiej renomie. Nie kieruj się opiniami z internetu. Lepiej zasięgnąć porady rezydentów na co dzień mieszkających w Turcji.
Pamiętaj też o tym, żeby nie pić wody z kranu. Choć jest zdatna do picia, mogą znajdować się w niej pałeczki bakterii, które wywołują zatrucie, znane też jako "zemsta sułtana". To ostra infekcja układu pokarmowego wywołująca biegunkę, wymioty czy ból brzucha. Pojawia się kilka dni po przyjeździe i trwa o kilka dni dłużej niż standardowe zatrucie.
Źródło: Medonet
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.