Wzmacnia i odchudza
Czarny pieprz pobudza przemianę materii w organizmie. Naukowcy z Seulu przeprowadzili badania na Uniwersytecie Sejong, z których wynika, że piperyna ingeruje w działanie genów odpowiedzialnych za powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Ale uwaga - pieprz działa tu dość przewrotnie, bo pobudza wydzielanie soków trawiennych, co zwiększa apetyt. Dzięki piperynie zawartej w czarnych ziarenkach lepiej też wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen i beta-karoten.
Jak wynika z badań, osoby, które codziennie spożywają czarny pieprz, deklarują osłabione nasilenie problemów żołądkowych. Spożywanie pieprzu (np. w postaci naparu, może być z dodatkiem mięty) pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia wchłanianie mleczka pokarmowego z jelit do krwi.
Odznacza się także naturalnymi właściwościami wzmacniającymi działanie antybiotyku. Zawiera witaminę C i wspomaga zwalczanie szkodliwych działań wolnych rodników.