Znany jako aromatyczna i ostra przyprawa. Oprócz walorów kulinarnych, pieprz czarny ma cenne właściwości lecznicze
Pieprz czarny - pochodzi z Indii, pieprz kolorowy (zielony, czerwony) - to tylko nie w pełni dojrzałe i nie tak wyraziste w smaku jego wcześniejsze postaci. Pieprz biały - jest jedynie obrany z czarnej skórki.
Od dawna znane były przeciwzapalne i odkażające właściwości pieprzu. Dzięki swoim składnikom (m.in. magnez, żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące silnym antyoksydantem) dodany do potraw nie tylko poprawia ich smak, ale także wykazuje działanie lecznicze.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl
Wzmacnia i odchudza
Czarny pieprz pobudza przemianę materii w organizmie. Naukowcy z Seulu przeprowadzili badania na Uniwersytecie Sejong, z których wynika, że piperyna ingeruje w działanie genów odpowiedzialnych za powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Ale uwaga - pieprz działa tu dość przewrotnie, bo pobudza wydzielanie soków trawiennych, co zwiększa apetyt. Dzięki piperynie zawartej w czarnych ziarenkach lepiej też wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen i beta-karoten.
Jak wynika z badań, osoby, które codziennie spożywają czarny pieprz, deklarują osłabione nasilenie problemów żołądkowych. Spożywanie pieprzu (np. w postaci naparu, może być z dodatkiem mięty) pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia wchłanianie mleczka pokarmowego z jelit do krwi.
Odznacza się także naturalnymi właściwościami wzmacniającymi działanie antybiotyku. Zawiera witaminę C i wspomaga zwalczanie szkodliwych działań wolnych rodników.
Profilaktycznie na raka
Pieprz działa rozkurczowo i obniża ciśnienie tętnicze, dotlenia tkanki. Łagodzi wzdęcia, dezynfekuje drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne (np. przyzębia), a nawet redukuje odczuwanie bólu.
Jeśli zależy ci na profilaktyce nowotworowej, sporządź pastę z kurkumy, oliwy i pieprzu - i dodawaj ją codziennie do potraw. Pieprz (a właściwie sama piperyna), jak odkryli naukowcy, wzmacnia aż tysiąckrotnie działanie kurkumy, a w przypadku zachorowania na raka zwiększa działanie chemioterapii, niszcząc komórki nowotworowe.
Pieprzny antydepresant
Czarny pieprz to naturalny środek łagodzący objawy depresji. Zawarta w nim piperyna, czyli alkaloid piperydynowy, działa jako antydepresant i stymuluje system nerwowy. Wpływa też na poprawę zdolności poznawczych.
Działa przeciwbólowo
Stosowany miejscowo wykazuje działanie znieczulające. Uwaga, może powodować zaczerwienienie i podrażnienie skóry.
Olejek pieprzowy stosowany zewnętrznie przynosi ulgę w stanach zapalnych, w dolegliwościach reumatycznych.
Leczy cellulit i likwiduje przebarwienia
Ponieważ czarny pieprz zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, chroni skórę przed objawami przedwczesnego starzenia się. Składniki przyprawy pomagają zapobiec powstawaniu zmarszczek i ciemnych plam. Pieprz jest tak skuteczny w odmładzaniu, jak najdroższe kosmetyki.
W kosmetyce, ekstrakt z pieprzu stosowany w bardzo małych ilościach zwiększa penetrację i przyswajalność przez skórę cennych składników aktywnych, które z natury ciężko wprowadzić do głębszych warstw skóry.
Czarny, świeżo zmielony pobudza i zwiększa ukrwienie skóry, co wspomaga wchłanianie cennych składników z kosmetyków. Leczy cellulit i likwiduje przebarwienia. Dodaj łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu do antycelullitowego peelingu. Kąpiel z czarnym pieprzem rozgrzeje w zimne dni.
Pomaga pozbyć się łupieżu
Czarny pieprz jest pomocny przy leczeniu rozmaitych chorób, do których rozwoju przyczyniają się bakterie.
Odnotowano, że daje dobre efekty w walce z kolkami, zaparciami, czy biegunkami.
Dzięki wspomnianym już antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom pieprz pomaga pozbyć się łupieżu. Wystarczy łyżkę zmielonego czarnego pieprzu dodać do jogurtu naturalnego i taką mieszankę nałożyć na głowę pozostawiając na trzydzieści minut.
Po tym czasie należy dobrze spłukać skórę głowy. Z umyciem głowy szamponem należy poczekać do następnego dnia.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl