Teraz jest najtańsze i jednocześnie bardzo smaczne. Poznaj właściwości pomelo
Jesienią prócz długo wyczekiwanych mandarynek, możemy kupić jeszcze jeden pyszny, niedrogi i odżywczy owoc. Mowa oczywiście o pomelo. Ten największy spośród cytrusów znajduje się obecnie w wielu sklepach w Polsce, a jego cena i właściwości kuszą.
Zobacz także: Smaczne i zdrowe: jak wybrać najlepsze cytrusy
"Mieszkaniec" Azji
Pomelo to żółty bądź zielony, sporej wielkości owoc, który zawiera dużą dawkę witaminy C. Ten brat grejpfruta i pomarańczy - jego smak przypomina coś pomiędzy nimi - pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Dziko rośnie także na wyspie Fidżi.
Pomarańcza olbrzymia, bo tak jest nazywany, może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć 2 kg. Ma grubą, gąbczastą skórkę i miąższ w kolorach białym, zielonym lub czerwonym. Najbardziej wartościowy jest ten pierwszy.
Dobre na serce
Pomelo to idealny lek na grypę i przeziębienie. Dlatego jest tak cenny jesienią i zimą. Zawiera 61 mg witaminy C na 100 g owocu. a ta wzmacnia odporność, która uchroni nas przed chorobami. Prócz tego reguluje ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę serca. Redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy - zawarte w miąższu pektyny nie pozwalają tłuszczom odkładać się w tętnicach.
Właściwości antynowotworowe
Właściwości "odchudzające" pomelo przejęło po swoim bracie grejpfrucie. Zawarte w nim enzymy ograniczają wchłanianie cukrów z pożywienia, a błonnik sprawia, że szybciej czujemy się syci i jemy dzięki temu mniej.
Nie sposób pominąć też właściwości antynowotworowych tego cytrusa. Owoc ten zawiera przeciwutleniacze, która hamują rozwój komórek rakowych.
Niska cena
Połowa i końcówka grudnia to najlepszy moment na zaopatrzenie się w ten wartościowych owoc. W wielu dyskontach jego cena nie przekracza w tej chwili nawet 4 zł za średniej wielkości egzemplarz.