Termogeniki - naturalni zabójcy tłuszczu
Stracić nieco kilogramów przed latem - to życzenie pomogą spełnić termogeniki, czyli substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w organizmie i podkręcają tempo metabolizmu. Sprawdźmy, w jakich produktach je znajdziemy.
Karczochy
Kto chce pozbyć się zbędnych kilogramów, powinien pamiętać o karczochu. Warzywo to zawiera bowiem kwas chlorogenowy, który odpowiada za stymulowanie procesów lipolizy, czyli spalania zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.
Właściwości wspomagające odchudzanie ma także cynaryna wpływająca korzystnie na procesy metaboliczne, inulina - naturalny węglowodan, który pomaga pozbyć się nadwagi i ma zdolność wiązania dużych ilości wody, a także regulujący pracę jelit błonnik, który pęcznieje w żołądku i na długo zapewniają uczucie sytości. Warto dodać, że jeden ugotowany na parze karczoch ma zaledwie 60 kcal. Wyciągi z karczocha stanowią składnik wielu tabletek na odchudzanie.
Zobacz też: Właściwości odżywcze karczocha
Czerwona herbata
To rewalacyjny spalacz tłuszczu. A to dlatego, że – jak wiemy z badań naukowych – aż u 88 proc. ochotników, którzy pili regularnie czerwoną herbatę, zredukował się poziom tkanki tłuszczowej. I to bez zmian w sposobie odżywiania. Znajdują się w niej także polifenole, które przyspieszają zamianę tłuszczu w energię. Natomiast enzymy obecne w tym naparze pobudzają do pracy układ trawienny, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit i metabolizm.
Dietetycy zalecają, by spożywanie czerwonej herbaty połączyć z dietą. Najlepiej pić jej kilka filiżanek dziennie, pół godziny po każdym posiłku. Napój ten dodatkowo ma działanie moczopędne, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia odporność.
Chili
Swoją zdolność do spalania tłuszczu zawdzięcza kapsaicynie, która oprócz właściwości przeciwbólowych, antyutleniających posiada także moc odchudzajacą. Spożywanie produktów, które zawierają ten związek, przyczynia się do wzrostu termogenezy organizmu, a to przekłada się na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Doprawiając produkty chili, podkręcamy tempo przemiany materii. Dzięki przyprawie krew w żołądku krąży szybciej; chroni ona również układ pokarmowy przed zatruciem.
Zielona kawa
Ta niepalona kawa, w smaku przypominająca zieloną herbatę, bardzo skutecznie spala tkankę tłuszczową. Obecny w niej kwas chlorogenowy i kofeina według japońskich naukowców wyraźnie obniżają stopień przyswajania cukrów z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu. To odkrycie sprawiło, że zielona kawa zaczęła być uważana za jeden ze skuteczniejszych środków na odchudzanie
Zdaniem naukowców systematycznie pijąc zieloną kawę, można zredukować ilość tkanki tłuszczowej nawet o 30 proc. Co ważne, przyrządzamy ją w taki sam sposób jak kawę czarną – 2-3 łyżeczki zmielonych ziaren wsypujemy do filiżanki, zalewamy gorącą (nie wrzącą) wodą i czekamy kilka minut.
Ocet jabłkowy
Kto jeszcze się do niego nie przekonał, powinien zrobić to jak najszybciej. Jego prozdrowotne działanie jest wszechstronne – pomoże na problemy z trawieniem, anemię, astmę, bezsenność. A przede wszystkim z punktu widzenia zgrabnej figury na długo zapewnia uczucie sytości, hamuje łaknienie i przyspiesza spalanie tłuszczu, co wpływa na zredukowanie tkanki tłuszczowej.
Ocet jabłkowy pobudza też metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową florę w jelitach. Należy spożywać go na zimno, np. dodając go do sałatek.
Cynamon
Ta aromatyczna przyprawa kuchenna w naturalny sposób spala tłuszcz. Obecne w nim związki wykazują zdolność stabilizowana stężenia glukozy we krwi – badania potwierdziły, że dodawanie 3 g cynamonu do jedzenia w ciągu dnia przez dwa miesiące bardzo korzystnie wpływa na poziom lipidów oraz glukozy we krwi.
Ochotnicy, którzy wzięli udział w badaniu, po zakończeniu eksperymentu stracili na wadze, a ich BMI się obniżyło. Nieprzypadkowo wyciągi z cynamonu są częstym składnikiem odchudzających suplementów.
Grejpfrut
Jest niskokaloryczny (39 kcal w 100 g), zdrowy i sprzyja szczupłej sylwetce. W 90 proc. składa się z wody. Zawiera witaminy C, E, PP, z grupy B. Udowodniono, że grejpfrut utrudnia odkładanie się tłuszczu i reguluje trawienie, przyspieszając tempo odchudzania.
Osoby, które każdego dnia jadły pół grejpfruta do każdego posiłku, w ciągu trzech miesięcy zrzuciły po ok. 7 kg (dla porównania – osoby na tej samej diecie, ale bez dodatku grejpfrutów, schudły tylko 1 kg). Zdaniem badaczy najlepsze efekty odchudzające uzyskamy, łącząc te owoce z produktami białkowymi. Spalanie tłuszczu przyspieszą także inne cytrusy zawierające witaminę C. Witamina ta jako naturalny antyoksydant przyczynia się do zwiększenia produkcji L-karnityny, zamieniającej rezerwy tłuszczu w energię potrzebną do funkcjonowania naszego organizmu.