Tuńczyk w puszce - wartości odżywcze, rodzaje. Przepisy z tuńczykiem
Tuńczyk w puszce to produkt często wybierany przez osoby, które planując swój jadłospis, obliczają ilość spożywanego białka. Popularność tuńczyka w puszce wynika z jego dużej dostępności, zawartości białka i łatwości przygotowywania posiłków z jego dodatkiem. Co warto wiedzieć o tuńczyku i jego mięsie? Jaki rodzaj tuńczyka w puszce wybrać?
20.11.2018 | aktual.: 20.11.2018 19:56
Tuńczyk - podstawowe informacje
Tuńczyk jest gatunkiem morskiej ryby wędrownej z rodziny makrelowatych. Tuńczyk zimę spędza w morzach subtropikalnych, natomiast latem zamieszkuje wody zimniejsze. Większe tuńczyki tworzą małe stada, a te największe zazwyczaj żyją samotnie. Tuńczyk jest dużą rybą, która osiąga do 2,5 metra długości i 350 kg masy ciała.
Największym udokumentowanym okazem był tuńczyk złowiony w regionie Nowej Szkocji. Ważył 679 kg i miał długość ok. 3,7 m. Istnieje kilka gatunków tuńczyka. Na polskim rynku najczęściej można spotkać:
- tuńczyka białego,
- tuńczyka żółtopłetwego,
- tuńczyka pasiastego, czyli bonito.
Tuńczyk - wartości odżywcze
Tuńczyk jest chętnie wybierany przez osoby, które intensywnie trenują lub się odchudzają. Wynika to z faktu, iż tuńczyk jest rybą niskokaloryczną, która jednocześnie dostarcza dużą ilość białka. 100 g tuńczyka dostarcza ok. 110 kcal, z czego 23 g stanowią białka i 0,9 g tłuszcze. ¼ tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ odpornościowy i zmniejszają poziom cholesterolu.
Tuńczyk jest również bogatym źródłem witamin D, B6, niacyny i tiaminy. Wśród składników mineralnych zawartych w mięsie tuńczyka warto wymienić selen, magnez, fosfor oraz potas.
Tuńczyk w puszce
Zdecydowanie częściej wybieramy tuńczyka w puszce niż świeżą i surową rybę. Oferta jest bardzo bogata, ponieważ na półkach sklepowych dostępne są tuńczyki sałatkowe, tuńczyki w kawałkach, konserwy czy mieszanki tuńczyka z warzywami. Występuje także w różnych zalewach i w zależności od sosu, różni się jego kaloryczność i zawartość podstawowych składników odżywczych.
Tuńczyk z puszki podobnie jak tuńczyk świeży dostarcza nam białka, witamin i składników mineralnych. Jednak każdy zakup powinien być poprzedzony uważną lekturą etykiety. Warto zwrócić uwagę na skład konserwy, zawartość procentową samego tuńczyka, a także obecność składników i substancji dodatkowych.
Tuńczyk w puszce - rodzaje
Najczęściej kupowanymi rodzajami tuńczyka w puszce są tuńczyk w oleju oraz tuńczyk w sosie własnym. Podstawowy skład tuńczyka w oleju najczęściej obejmuje 65 proc. ryby, 20 proc. oleju roślinnego, wodę i sól. Tuńczyk w oleju jest zdecydowanie bardziej kaloryczny. 100 g tuńczyka w oleju dostarcza ok. 200 kcal. To prawie o 100 kcal więcej niż w przypadku surowej ryby.
Tuńczyk w oleju ma odrobinę więcej białka i tłuszczu niż tradycyjna ryba, ale również mniej witamin i składników mineralnych. Tuńczyk w sosie własnym natomiast zazwyczaj składa się z ryby, wody i soli. 100 g tuńczyka w sosie dostarcza ok. 96 kcal, 21 g białka i ok. 1,2 g tłuszczu. Tuńczyk w sosie własnym jest również uboższy w witaminy i składniki mineralne.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem
Tuńczyk w puszce często jest wykorzystywany jako składnik sałatki. Popularność tego zestawienia wynika z faktu, że sałatka z tuńczykiem jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać tuńczyka z puszki z drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi, papryką, suszonymi pomidorami, oliwkami i cebulą. Całość należy skropić oliwą, posypać ziołami i gotowe.