Tylko 12 kalorii i mnóstwo witamin. Zapomnisz o głodzie na długo
Zdrowe, pyszne, pełne antyoksydantów. Mają zaledwie 12 kalorii w 100 gramach. Poznaj mikroliście, alternatywę dla sałaty i kiełek. Warto jeść je możliwie jak najczęściej, bowiem nie dość, że są syte, to do tego odmładzają organizm.
Restrykcyjne diety, opierające się na tych samych daniach już dawno odeszły do lamusa. Nikt z nas nie musi, a nawet nie powinien jeść wyłącznie sałaty i warzyw, żeby schudnąć. W mediach społecznościowych, takich jak Instagram czy Tik Tok aż roi się od przepisów na dania, które są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. W ostatnim czasie głośno zrobiło się o mikroliściach, których właściwości odżywcze porównywane są do popularnych kiełków. Zawierają one mnóstwo witamin i antyoksydantów, które spowalniają starzenie się organizmu.
Czytaj także: Kiełki: dlaczego są takie zdrowe?
Czym są mikroliście?
Jeszcze do niedawna mikroliście wykorzystywane były wyłącznie w restauracjach specjalizujących się w fine diningu. Stanowiły przede wszystkim ozdobę dania. Mikroliście to nic innego jak pośrednia forma pomiędzy kiełkiem a dojrzałym warzywem. Jak się okazuje, wyróżniają się one nie tylko wyglądem, ale i licznymi właściwościami prozdrowotnymi.
Mikroliście obfitują w szereg cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy A, E, C, żelazo, potas czy kwas foliowy. Wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Mikroliście lucerny łagodzą objawy menopauzy i dolegliwości związane z chorobami tarczycy. Z kolei mikroliście rzodkiewki wykazują działanie przeciwzapalne i moczopędne. Warto spożywać je zwłaszcza w czasie infekcji układu moczowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wykorzystywać mikroliście w kuchni?
Chociaż do niedawna mikrolistki były towarem luksusowym, obecnie można spotkać je już w popularnych marketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Co najlepsze, można wyhodować je też samodzielnie. Wystarczy zaopatrzyć się w nasiona roślin takich jak lucerna, rzodkiewka, słonecznik czy brokuł, a następnie, zasadzić je w ziemi. Jeśli masz taką możliwość i zależy ci na dużej ilości mikroliści, warto zainwestować w kiełkownik, który znacznie przyśpieszy i zarazem ułatwi ich uprawę.
Mikroliście można z powodzeniem wykorzystać zamiast sałaty, a także posypywać nimi dania, tak jak posypuje się je koperkiem czy szczypiorkiem. Nie musisz ich sobie żałować — w 100 gramach mikroliści znajduje się zaledwie 12 kalorii.
Czytaj także: Lekko, zdrowo, smacznie. Z tymi urządzeniami przygotujesz zdrowe dania szybko i bez wysiłku
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl