Tylko 12 kalorii i mnóstwo witamin. Zapomnisz o głodzie na długo
Zdrowe, pyszne, pełne antyoksydantów. Mają zaledwie 12 kalorii w 100 gramach. Poznaj mikroliście, alternatywę dla sałaty i kiełek. Warto jeść je możliwie jak najczęściej, bowiem nie dość, że są syte, to do tego odmładzają organizm.
19.09.2023 | aktual.: 20.01.2024 15:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Restrykcyjne diety, opierające się na tych samych daniach już dawno odeszły do lamusa. Nikt z nas nie musi, a nawet nie powinien jeść wyłącznie sałaty i warzyw, żeby schudnąć. W mediach społecznościowych, takich jak Instagram czy Tik Tok aż roi się od przepisów na dania, które są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. W ostatnim czasie głośno zrobiło się o mikroliściach, których właściwości odżywcze porównywane są do popularnych kiełków. Zawierają one mnóstwo witamin i antyoksydantów, które spowalniają starzenie się organizmu.
Czytaj także: Kiełki: dlaczego są takie zdrowe?
Czym są mikroliście?
Jeszcze do niedawna mikroliście wykorzystywane były wyłącznie w restauracjach specjalizujących się w fine diningu. Stanowiły przede wszystkim ozdobę dania. Mikroliście to nic innego jak pośrednia forma pomiędzy kiełkiem a dojrzałym warzywem. Jak się okazuje, wyróżniają się one nie tylko wyglądem, ale i licznymi właściwościami prozdrowotnymi.
Mikroliście obfitują w szereg cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy A, E, C, żelazo, potas czy kwas foliowy. Wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Mikroliście lucerny łagodzą objawy menopauzy i dolegliwości związane z chorobami tarczycy. Z kolei mikroliście rzodkiewki wykazują działanie przeciwzapalne i moczopędne. Warto spożywać je zwłaszcza w czasie infekcji układu moczowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wykorzystywać mikroliście w kuchni?
Chociaż do niedawna mikrolistki były towarem luksusowym, obecnie można spotkać je już w popularnych marketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Co najlepsze, można wyhodować je też samodzielnie. Wystarczy zaopatrzyć się w nasiona roślin takich jak lucerna, rzodkiewka, słonecznik czy brokuł, a następnie, zasadzić je w ziemi. Jeśli masz taką możliwość i zależy ci na dużej ilości mikroliści, warto zainwestować w kiełkownik, który znacznie przyśpieszy i zarazem ułatwi ich uprawę.
Mikroliście można z powodzeniem wykorzystać zamiast sałaty, a także posypywać nimi dania, tak jak posypuje się je koperkiem czy szczypiorkiem. Nie musisz ich sobie żałować — w 100 gramach mikroliści znajduje się zaledwie 12 kalorii.
Czytaj także: Lekko, zdrowo, smacznie. Z tymi urządzeniami przygotujesz zdrowe dania szybko i bez wysiłku
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl