W Turcji się zajadają. W upały nie zjesz nic lepszego

Bezmięsne tureckie kotleciki - idealny przepis na upały
Bezmięsne tureckie kotleciki - idealny przepis na upały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.06.2024 13:10, aktual.: 25.06.2024 14:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy nadchodzą gorące dni, wiodą prym na tureckich stołach. Nie tylko świetnie smakują, lecz są także niezwykle proste w przygotowaniu. Co więcej, stanowią symbol gościnności. Bez problemu przyrządzisz je w domu.

Jeżeli kiedykolwiek byliście w Turcji, bardzo możliwe, że już gdzieś je widzieliście. Te pomarańczowe kotleciki o kształcie przypominającym polskie leniwe, to tureckie mercimek köftesi, znana na tureckich stołach przystawka.

Smakowite kąski powstają z połączenia kilku składników. Najczęściej są podawane na zimno w formie przystawki lub przekąski. Co ciekawe, w 2015 roku Amerykański Instytut Badań nad Rakiem wpisał te tureckie kotleciki na listę potraw, które mogą... zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Kolejną dobrą wiadomością jest fakt, że ten turecki przysmak jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Z poniższym przepisem poradzi sobie każdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować mercimek köftesi?

Składniki do przygotowania tureckich kotlecików:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 1,5 szklanki kuskusu;
  • 4 szklanki wody;
  • szczypta pieprzu;
  • łyżeczka soli;
  • pół łyżeczki płatków chili;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • dwie łyżki ulubionego oleju;
  • jedna cebula;
  • łyżka stołowa koncentratu pomidorowego;
  • pęczek natki pietruszki.

Cały proces zaczynamy od umycia i ugotowania soczewicy we wspomnianych czterech szklankach wody. Kiedy woda wyparuje, a z soczewicy powstanie masa, zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy do środka odmierzony kuskus. Mieszamy dokładnie składniki, naczynie przykrywamy i pozostawiamy na kwadrans. Wówczas zajmujemy się pokrojeniem cebuli w drobną kosteczkę. Warzywo podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy, aż zapach koncentratu będzie unosił się w kuchni. Wówczas zdejmujemy patelnię z ognia. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki.

Kiedy soczewicowa masa się ostudzi, dodajemy do niej zeszkloną cebulkę z koncentratem oraz pietruszkę. Wszystko mieszamy, a następnie czystymi dłońmi formujemy kształt podobny do pierogów leniwych. Podajemy np. na liściach sałaty.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta