Zwiększa ryzyko raka jelita. Onkolog odradza konsumpcji

Onkolodzy odradzają jedzenia niektórych produktów (zdjęcie ilustracyjne)
Onkolodzy odradzają jedzenia niektórych produktów (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NagaetsAlex

02.09.2024 21:40, aktual.: 02.09.2024 22:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Brytyjscy lekarze zajmujący się chorobami nowotworowymi wymienili produkty spożywcze, które stoją za wzrostem zachorowań na nowotwory u osób poniżej 50. roku życia. Szczególnie trzeba uważać na czerwone, wysoko przetworzone mięso.

Według analiz z 2023 roku, w ciągu ostatnich trzech dekad liczba młodych ludzi, u których zdiagnozowano nowotwory, wzrosła o 25 proc. w Wielkiej Brytanii i o 80 proc. na całym świecie. Brytyjscy lekarze, którzy na co dzień zajmują się badaniami nad rakiem, uważają, że główną przyczyną tak drastycznego wzrostu jest spożywana żywność. Wymienili kilka produktów, których powinniśmy unikać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Czego nie jeść, by nie zachorować na raka?

Zdaniem prof. Charlesa Swantona, onkologa z Cancer Research UK, wszystko sprowadza się do diety.

Podczas przemówienia na American Society of Clinical Oncology wyjaśnił, że przeprowadzono badania, które pokazały, że u niektórych osób z wczesnym rakiem jelita grubego mógł on zostać "zainicjowany" przez bakterię w jelitach. Jest ona spotykana u osób, które stosują dietę o niskiej zawartości błonnika, przy dużych dawkach cukrów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- W badaniach obserwujemy, że niektóre guzy u pacjentów z wczesnym rakiem jelita grubego zawierają mutacje, które mogą być inicjowane przez pewne gatunki drobnoustrojów - powiedział prof. Swanton.

Na konferencji National Cancer Research Institute (NCRI) Cancer Conference w 2015 roku oznajmił natomiast, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego może zwiększać spożywanie czerwonego lub przetworzonego mięsa - w szczególności szynki i bekonu.

Dieta a rak

- Radzimy, aby ludzie spożywali mniej nadmiernie przetworzonej, bogatej w tłuszcze nasycone, cukier i sól żywności - mówił w rozmowie z Mail Online Matthew Lambert, dietetyk i kierownik ds. informacji i promocji zdrowia w World Cancer Research Fund.

W wypowiedzi zwrócił przede wszystkim uwagę na żywność, taką jak ciasta, herbatniki, ciastka, chipsy, napoje słodzone cukrem oraz fast foody, takie jak pizza i hamburgery.

- Tego typu żywność nie zawiera błonnika i praktycznie żadnych niezbędnych składników odżywczych, dlatego powinna być spożywana sporadycznie i w małych ilościach - dodał.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
nowotwórrakdieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także