Wbij w mielone. Kotlety będą soczyste jak nigdy

Prosty trik sprawi, że soczyste będą wyjątkowo soczyste
Prosty trik sprawi, że soczyste będą wyjątkowo soczyste
Źródło zdjęć: © YouTube | Kitchen and Cooking Hacks

08.02.2024 10:10

Kotlety mielone to absolutny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Można je przygotować bardzo łatwo, szybko i na na różne sposoby. Niestety, zdarza się, że wychodzą za suche. Dzięki temu trikowi to już nigdy się nie powtórzy.

Uwielbiamy to proste i smaczne danie, które w większości polskich domów trafia na stół przynajmniej raz w tygodniu, a do tego od lat jest hitem stołówek i tanich barów mlecznych. Pożywne i smaczne kotlety są łatwe w przygotowaniu i wychodzą praktycznie za każdym razem. Musimy tylko uważać, aby za bardzo nie wyschły podczas smażenia. Z tym problemem poradzimy sobie łatwo za sprawą pewnego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety zawsze się udadzą. Dodaj takie kostki

Smażenie kotletów mielonych to prawdziwa sztuka. W idealnym świecie powinny być przyjemnie chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Nie zawsze łatwo jest uzyskać ten efekt, zwłaszcza jeśli zależy nam na tym, aby obiad przygotować szybko. Tymczasem aby mięso nie wyschło, wystarczy po prostu użyć kostek lodu. Możemy je zawsze trzymać w zamrażalniku, bo przydają się do wielu rzeczy. Podczas smażenia wystarczy wetknąć po jednej kostce w środek mięsa i cieszyć się efektami.

Bulion uratuje smak kotletów. Spróbuj tej sztuczki

Kostki lodu, których używamy, nie muszą być zrobione ze zwykłej wody. W podobny sposób możemy zamrozić bulion, czyli wywar z jarzyn i mięsa. Takie pomysłowe kostki możemy bardzo łatwo wykonać samodzielnie, wystarczy zwykła foremka do lodu. Jeśli nie mamy czasu, nie musimy nawet gotować bulionu od zera, wystarczy go przygotować z kupnej kostki rosołowej. Po wychłodzeniu przelewamy go do foremki i zamrażamy. Gdy następnym razem okażą się potrzebne, kostki do kotletów będą pod ręką.

Kostki wzmocnią smak kotletów. Nigdy nie zrobisz ich inaczej

Wcześniej przygotowaną kostkę zamrożonego bulionu wciskamy do każdego kotleta podczas smażenia na patelni. W miarę rozpuszczania się pod wpływem temperatury, wywar nasyci kotlety warzywnym aromatem, poprawiając ich smak, a dodatek wilgoci nie pozwoli im wyschnąć. Dzięki temu udadzą się za każdym razem i będą smakować każdemu. Po wypróbowaniu tego triku już nigdy nie przygotujemy kotletów inaczej.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (20)
Zobacz także