Wielu nie zna ich zastosowania. Bez zastanowienia lądują na grillu

Aluminiowe tacki na grilla to przydatny wynalazek
Aluminiowe tacki na grilla to przydatny wynalazek
Źródło zdjęć: © Getty Images | woyzzeck

20.07.2023 12:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzięki tackom do grillowania możemy przygotować pyszne, soczyste i nieprzypalone mięso. Mało kto jednak wie, że mają dodatkową funkcję. Nie chodzi wyłącznie o wygodę przygotowywania posiłków z rusztu. Istotny jest również aspekt zdrowotny.

Nieodłącznym elementem każdego grilla są coraz częściej tacki aluminiowe, na których smażymy kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Mało kto wie, że te jednorazowe naczynia mają dodatkową funkcję.

Nie tylko wygoda. Dlaczego warto grillować na tacce?

Większość z nas używa tacek do grilla w jeden sposób. Stawiamy je na ruszcie, a następnie wykładamy na nie mięso. Żar węgla nagrzewa tackę, a ta oddaje ciepło mięsu, przez co w krótkim czasie jest ono gotowe do spożycia.

Zalet takiego rozwiązania jest jednak więcej. Tacki służą ograniczeniu wytapiania się tłuszczy na palenisko. Ten w kontakcie z węglem wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlatego też warto używać ich w trakcie każdego grillowania. Jeśli nie masz takiej możliwości, zawiń mięso w folię aluminiową. Dzięki niej tłuszcz nie wpadnie na węgiel, co ograniczy wytwarzanie się szkodliwych związków chemicznych - wiele z nich wykazuje działanie rakotwórcze.

Nie wrzucaj kolorowych gazet jako podpałki. Poważnie sobie zaszkodzisz

Wiele osób, chcąc jak najszybciej rozpalić grilla, decyduje się na wrzucenie kolorowych gazet pod węgiel. To błąd, bowiem w trakcie spalania gazet, do dymu przedostają się niezdrowe substancje. Zamiast nich użyj ekologicznej podpałki, brykietu i prasowanego węgla, ponieważ rozpala się on znacznie szybciej niż klasyczny.

Jeśli masz zamiar grilować surowe mięso, pamiętaj, żeby solić je dopiero po przyrządzeniu, zwłaszcza w przypadku wołowiny. Przyprawiona przed smażeniem stanie się sucha i gumowata. Ten patent stosują profesjonalny kucharze.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (10)