Wrzuć do soli. Włoski sposób robi furorę

Sól to jednak z podstawowych przypraw kuchennych. Całkowicie zmienia smak potraw i coraz częściej używana jest także deserów. Niestety, nieodpowiednio przechowywana, zbryla się, co znacznie utrudnia gotowanie. Jest jednak patent, który sprawi, że sól już nigdy nie zbryli się w solniczce.

Genialny patent z Włoch - sól pozostanie sypka
Genialny patent z Włoch - sól pozostanie sypka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wagner Soares

Sól to jedna z podstawowych przypraw. Używa się jej zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, bowiem w niewielkiej ilości świetnie podkreśla inne smaki. Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni i cukiernicy, którzy nie szczędzą soli, przygotowując ciasta czy desery. Niestety, sól ma tendencję do zbrylania się, co znacznie utrudnia korzystanie z przyprawy. Można temu zapobiec. Zdradzamy genialny patent.

Wsyp to do solniczki. Sól już nigdy się nie zbryli

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał styczność ze zbryloną solą. Zdarza się, że nie rusza się ona z solniczki nawet przy mocnym wstrząśnięciu. Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winna jest wilgoć. Jeśli dostanie się do solniczki, wówczas kryształki soli zlepiają się ze sobą, a następnie zbrylają.

Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy, że do solniczki wrzucisz kilka ziarenek ryżu. Ryż wchłania wilgoć, przez co zapobiegnie zbryleniu się soli. Ten patent - powszechnie stosowany np. we Włoszech - można wykorzystywać także do innych przypraw. Wrzuć do nich kilka ziarenek ryżu, a następnie, zamknij opakowanie. Dzięki temu żadna przyprawa się już nie zbryli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe sposoby na katar. Sprawdź jak szybko wygrać z przeziębieniem

Do czego można użyć soli?

Sól ma szereg różnych zastosowań. Choć najczęściej używamy jej do przyprawiania różnych potraw, z powodzeniem można użyć jej do czyszczenia. Zmielona, drobna sól doskonale nabłyszczy panele podłogowe. Z kolei połączona z sodą oczyszczoną i octem pozbędzie się wszystkich zanieczyszczeń, włącznie ze zwęgleniem na spodzie garnka czy patelni.

Z soli możesz przygotować też naturalny peeling. Wystarczy, że dodasz do niej olej, np. kokosowy czy rzepakowy i wymieszasz oba składniki ze sobą. Dla lepszego efektu możesz skropić całość kilkoma kroplami olejku eterycznego. Dzięki temu zafundujesz sobie nie tylko gładką skórę, ale i sesję aromaterapii.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (17)