Trwa ładowanie...

Wrzuć do soli. Włoski sposób robi furorę

Sól to jednak z podstawowych przypraw kuchennych. Całkowicie zmienia smak potraw i coraz częściej używana jest także deserów. Niestety, nieodpowiednio przechowywana, zbryla się, co znacznie utrudnia gotowanie. Jest jednak patent, który sprawi, że sól już nigdy nie zbryli się w solniczce.

Genialny patent z Włoch - sól pozostanie sypkaGenialny patent z Włoch - sól pozostanie sypkaŹródło: Adobe Stock, fot: Wagner Soares
d3ssygt
d3ssygt

Sól to jedna z podstawowych przypraw. Używa się jej zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, bowiem w niewielkiej ilości świetnie podkreśla inne smaki. Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni i cukiernicy, którzy nie szczędzą soli, przygotowując ciasta czy desery. Niestety, sól ma tendencję do zbrylania się, co znacznie utrudnia korzystanie z przyprawy. Można temu zapobiec. Zdradzamy genialny patent.

Wsyp to do solniczki. Sól już nigdy się nie zbryli

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał styczność ze zbryloną solą. Zdarza się, że nie rusza się ona z solniczki nawet przy mocnym wstrząśnięciu. Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winna jest wilgoć. Jeśli dostanie się do solniczki, wówczas kryształki soli zlepiają się ze sobą, a następnie zbrylają.

Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy, że do solniczki wrzucisz kilka ziarenek ryżu. Ryż wchłania wilgoć, przez co zapobiegnie zbryleniu się soli. Ten patent - powszechnie stosowany np. we Włoszech - można wykorzystywać także do innych przypraw. Wrzuć do nich kilka ziarenek ryżu, a następnie, zamknij opakowanie. Dzięki temu żadna przyprawa się już nie zbryli.

d3ssygt

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru nocnika?

Do czego można użyć soli?

Sól ma szereg różnych zastosowań. Choć najczęściej używamy jej do przyprawiania różnych potraw, z powodzeniem można użyć jej do czyszczenia. Zmielona, drobna sól doskonale nabłyszczy panele podłogowe. Z kolei połączona z sodą oczyszczoną i octem pozbędzie się wszystkich zanieczyszczeń, włącznie ze zwęgleniem na spodzie garnka czy patelni.

Z soli możesz przygotować też naturalny peeling. Wystarczy, że dodasz do niej olej, np. kokosowy czy rzepakowy i wymieszasz oba składniki ze sobą. Dla lepszego efektu możesz skropić całość kilkoma kroplami olejku eterycznego. Dzięki temu zafundujesz sobie nie tylko gładką skórę, ale i sesję aromaterapii.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3ssygt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ssygt