Wstrzyknij w kiełbasę przed grillem. Poezja smaku
Wakacje to czas, kiedy spotkania i wspólne biesiady skupiają się wokół grilla. Jednym z najpopularniejszych dań jest kiełbasa. Ale jak ją przyrządzić, aby zachwyciła smakiem wszystkich gości? Istnieje sztuczka, która całkowicie zmieni sposób, w jaki przygotowujesz królową grilla.
Menu letnich spotkań w wielu domach składa się z kiełbas, warzyw, szaszłyków, sałatek i innych dań. Ciepłe dni i wieczory są idealnym momentem na zorganizowanie grilla. Ale jak przygotować kiełbasę, aby była jak najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna? Oto sekret.
Szykujesz grilla? Tak przyrządzisz najlepszą kiełbasę
Gdy poznasz ten przepis, już nigdy nie będziesz przyrządzać kiełbasy inaczej. Sposób na idealną kiełbasę z grilla jest banalnie prosty. Ale zanim zaczniemy, musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po pierwsze, musimy zwrócić uwagę na skład wędliny. Zanim kupimy kiełbasę, powinniśmy dokładnie sprawdzić, z czego jest zrobiona. Jeżeli chcemy podać naszym gościom pyszną potrawę, powinniśmy wybierać kiełbasy z zaufanych sklepów i sprawdzonych marek. Wybierajmy kiełbasę, która zawiera wystarczająco tłuste mięso. Im tłuściej, tym lepiej - to zasada, której powinniśmy przestrzegać.
Kiedy już zakupimy danie główne, przystępujemy do jego przygotowania. Nie zapominajmy o odpowiednich przyprawach. Majeranek jest idealny do doprawienia mięsa, wydobywa z niego właściwy aromat. Dobrym wyborem są również zioła prowansalskie oraz gotowe mieszanki przypraw "na grilla". Sekretem idealnej kiełbasy jest czosnek. Przed umieszczeniem wędliny na grillu, powinniśmy potrzeć ją czosnkiem. Najlepiej użyć do tego świeżo startego czosnku.
Sekret kiełbasy idealnej. Na to nie wpadniesz
Następnie wypróbujmy sztuczkę ze strzykawką. Wystarczy ją napełnić octem jabłkowym i wstrzyknąć go w kiełbasę. Dzięki temu mięso będzie soczyste w środku nawet po ugrillowaniu.
Ostatnim krokiem jest odpowiednie nacięcie kiełbasy. Jeżeli wybieramy mniejsze, cieńsze kiełbaski, powinniśmy naciąć je nożem po skosie, zachowując 2 cm odstępu pomiędzy kolejnymi nacięciami. Grubsze kiełbasy natomiast powinniśmy naciąć we wzór szachownicy. Pamiętajmy jednak, aby nacięcia nie były zbyt głębokie.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl