Wykąp w tym palniki. Nie trzeba szorować. Będą jak nowe
Czyszczenie kuchenki gazowej bywa kłopotliwe, ale istnieją łatwe i tanie metody na usunięcie uporczywych zabrudzeń. W dodatku wszystkie potrzebne do tego składniki znajdziesz we własnej kuchni.
Wiele osób odkłada czyszczenie palników kuchennych na później z powodu trudnych do usunięcia zabrudzeń i przypaleń. Warto jednak poświęcić chwilę na sprzątanie po smażeniu, aby uniknąć nagromadzenia się przypalonego tłuszczu. Czasami jednak i to nie wystarczy. Właśnie dlatego przyda się domowy specyfik, który w mig się z nim rozprawi.
Tak wyczyścisz kuchenkę
Czysta kuchenka nie tylko lepiej się prezentuje, ale także ułatwia gotowanie. Zatkane dysze mogą uniemożliwić zapalanie palników lub zwiększać zużycie gazu, co z kolei prowadzi do wyższych rachunków. Dzięki regularnemu czyszczeniu można jednak temu zaradzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprytne triki na sprzątanie
Do czyszczenia palników wystarczy kilka składników, które prawdopodobnie każdy z nas znajdzie w kuchni. Są to:
- opakowanie suszonych drożdży,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- sok z cytryny,
- pół szklanki octu.
Produkty te należy ze sobą dokładnie wymieszać w misce, co spowoduje musowanie. Następnie trzeba zdjąć zimne palniki z kuchenki i zanurzyć je w przygotowanej mieszance. Pierwsze efekty będzie można dostrzec już po ok. 30 minutach.
Drożdże i proszek do pieczenia zmiękczają i rozpuszczają plamy, cytryna dodaje świeżości i usuwa tłuszcz, a ocet działa dezynfekująco, zwiększając skuteczność całego procesu. Na koniec należy jeszcze pamiętać o tym, by opłukać palniki pod bieżącą wodą i o osuszeniu ich ściereczką.
Kuchenkę można również wyczyścić przy użyciu sody oczyszczonej, która doskonale rozpuszcza tłuszcz i przypalenia z ciepłą wodą. Nałóż mieszankę tę na zabrudzone części kuchenki i pozostaw na co najmniej pół godziny.
Dlaczego warto czyścić kuchenkę?
Utrzymanie kuchenki w czystości to klucz do jej długowieczności i efektywnego działania. Regularne czyszczenie zapobiega gromadzeniu się brudu i wtórnemu przypalaniu. Po każdym gotowaniu przetrzyj palniki wilgotną ściereczką, aby zapobiec osadzaniu się tłuszczu i resztek jedzenia.
Raz w tygodniu warto poświęcić więcej czasu na dokładniejsze czyszczenie, używając domowych środków, takich jak soda, ocet czy sok z cytryny, które skutecznie rozpuszczają zabrudzenia. Trzeba również pamiętać o trudno dostępnych miejscach. Szczoteczka do zębów pomoże dotrzeć tam, gdzie ściereczka nie dociera.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.